Et nytt studieår er på trappene, og sommerferiedagene nærmer seg ubønnhørlig slutten. Det er snart tid for å ta et dypdykk ned i fagbøkene igjen, men du føler det kanskje fullstendig umotivert? Da bør du lese videre!
Føler du at det er vanskelig å motivere deg til et nytt studieår eller ytterligere et år på videregående? Vi skjønner og vi har alle vært der. I denne artikkelen skal vi vise deg en hel del tips som du kan anvende deg av for å få motivasjonspilen til å peke oppover igjen. Det er egentlig ikke så vanskelig som du kanskje tror!
Vi vet jo alle at det er så utrolig enkelt å bare kikke på enda en YouTube-video eller å scrolle gjennom de sosiale mediene enda en gang. Som sagt venter det hardt arbeid, innleveringer, eksamener og mye annet – og de vil fortsette å nærme seg dag for dag. Kanskje kjenner du allerede nå på panikken og aner ikke hvor du skal begynne en gang.
Vel – etter denne artikkelen vil du være klar til å si farvel til prokrastineringen som ligger og lurer i kulissene!
1. Finn ut hvorfor du prokrastinerer/utsetter
Prokrastinering er et kompleks problem som kan ha mange forskjellige årsaker.
Her er noen av de vanligste:
* Du overbeviser deg selv om at ‘hjemmeleksene’ er for vanskelige for deg.
* Du har bestemt deg for at temaet er kjedelig.
* Du venter på det ‘perfekte’ tidspunktet å starte på.
* Arbeidsoppgavene er så overveldende at du ikke vet hvor du skal starte.
Å forstå hvorfor du prokrastinerer er et viktig første trinn når du skal finne motivasjonen tilbake.
Bruk litt tid på å reflektere over hva det er som gjør at du prokrastinerer. Dette vil gi deg muligheten til å identifisere hvilket av de følgende tipsene i artikkelen som vil hjelpe deg aller mest.
2. Bryt alt materialet ned i bolker
En stor grunn til at man prokrastinerer er at arbeidsoppgavene som ligger foran en synes overveldende. Det er da du har behov for å bryte arbeidet opp i bolker.
Deretter pålegger du deg selv å gjøre ferdig et visst antall bolker hver dag. Før du vet ordet av det står du ikke lenger foran en stor uoverkommelig oppgave, men en serie høyst overkommelige arbeidsoppgaver.
En bolk kan være å lese et visst antall sider i en lærebok, gjøre ferdig et visst antall spørsmål eller å finne tre referanseartikler til innleveringen din.
3. Gi deg selv belønninger
Hver gang du fullfører en arbeidsoppgave kan du belønne deg selv med en liten pause hvor du slapper av. Det kan for eksempel være fem minutter med sosiale medier, en kort spasertur eller en trall på gitaren.
Å belønne seg selv med korte og positive pauser er en viktig del av teknikken med å jobbe i bolker.
4. Lag en studierutine
Fra naturens side er vi vanedyr. Hvis det er en utfordrende for deg å holde motivasjonen oppe kan du bruke vane-prinsippet som en god hjelp.
Vaner er så kraftfulle og viktige at i det øyeblikket du har utviklet en studierutine så vil du faktisk oppdage at det vil være vanskelig å gå i hvilemodus uten at du har studert!
Hvordan lager man så en studierutine? Det første du må gjøre er å sette opp en studieplan med tider, og dette kan du lese mer om senere i artikkelen. Du må dog være oppmerksom: vaner skapes ikke over natten. Normalt sett tar det 3-4 uker før en vane er innarbeidet, så du bør derfor legge litt arbeid i prosessen før du kan høste fruktene av det.
Start med denne jobben allerede i starten av studieåret!
5. Vær klar på hvorfor du ønsker gode karakterer
En av de beste måtene å holde seg motivert til å studere på er å være helt tydelig på hvorfor man i utgangspunktet ønsker å oppnå gode karakterer.
Lag en liste som forteller hvorfor du ønsker å gjøre det bra rent akademisk. Under finner du noen typiske grunner:
* Jeg vil lære mer og utvikle meg selv.
* Jeg vil utvikle en vane hvor jeg jager fortreffelighet.
* Jeg ønsker å bli en mer fokusert og disiplinert student.
* Jeg ønsker å komme inn på en god skole eller et bra studie.
* Jeg vil ha en meningsfull karriere.
* Jeg ønsker å forsørge min familie og mine foreldre på en god måte i fremtiden.
* Jeg vil vite for meg selv at jeg virkelig forsøkte på best mulig måte.
* Jeg ønsker å leve livet uten anger.
Skriv ned din egen liste med grunner for hvorfor du skal studere hardt og legg denne listen på arbeidsplassen din. Deretter, når du føler deg umotivert, leser du listen enda en gang.
6. Bruk et tankekart for å organisere informasjon
Hvis du er som folk flest så er det gode sjanser for at du har blitt opplært til å lage lister når du skal oppsummere informasjon. Et klassisk eksempel er en såkalt to-do liste.
På grunn av dette virker det derfor naturlig å lage lister når man skal summere informasjon også når man studerer. Det er dog tider og stunder hvor et tankekart er mer effektivt enn lister når du skal organisere informasjon. Hvorfor er det slik?
Rett og slett fordi tankekart etterligner måten hjernen arbeider på. Når du lager et tankekart så visualiserer du måten hjernen din har arbeidet og prosessert et visst tema på. Dette gjør det enklere å håndtere temaet, og det gjør det også enklere å gjenhente informasjonen når du har behov for den.
Du kan lage et tankekart ved å bruke blyant og papir, men hvis du foretrekker å gjøre det på telefon, nettbrett eller datamaskin finnes det apper for dette – naturligvis.
7. Gjør et ‘kjedelig’ tema interessant
Når du opplever at det er vanskelig å studere fordi temaet er ‘kjedelig’ må du spørre deg selv om følgende: ‘Er temaet virkelig kjedelig eller virker det bare slik fordi jeg ikke er innstilt på ta det inn?’
Man kan faktisk si følgende: Det finnes ingen kjedelige emner, bare uinteresserte hjerner.
Hvis du synes at et tema er kjedelig må du prøve å engasjere deg i det gjennom å stille deg selv noen spørsmål:
* Når ble denne teknikken eller teorien utviklet?
* Hvem utviklet den?
* Hvilket problem løste den?
* Hvordan ville verden sett ut i dag uten denne teknikken eller teorien?
Hvis du spør deg selv de riktige spørsmålene kan dette gjøre ethvert tema interessant.
8. Forstå temaet, ikke bare memorer det
En av nøklene til effektiv studering er å utvikle en forståelse av temaet fremfor å kun memorere faktaene. Det skal dog sies at det i noen situasjoner kan være påkrevd å memorere, men det hører med til unntakene.
Generelt sett kan man si at jo flere år man tilbringer på skolebenken jo mer er det forventet at man skal forstå når det gjelder forhold og forbindelser mellom forskjellige konsepter.
Dette vil kreve at du må bruke prinsippene til et gitt sett med fakta eller å dra konklusjoner ut i fra et gitt sett med fakta. Å forstå et tema er betydelig gunstigere og lærerikt enn bare å memorere det. Denne måten å studere på er ikke bare mer effektivt, men den vil også holde deg motivert.
9. Se etter hull i forståelsen din
Forsøk å gi en liten minipresentasjon til en venn, samboer eller slektning. Du kan gjøre dette på en formell måte eller du kan rett og slett snakke vanlig til dem om temaet. Gjennom å gjøre dette forbedrer du din egen kunnskap om det gjeldende emnet.
Noe annet som er fordelaktig med denne metoden er at du ganske kjapt vil oppdage om du har noen hull i forståelsen din av temaet. Kan du ikke forklare det enkelt har du rett og slett ikke en god nok forståelse.
10. Studér i korte intervaller
Forskning viser at vi lærer bedre når vi når vi studerer i korte intervaller, og teorien bak dette (spaced learning) er at læring innebærer opprettelse av minner.
Minner formes gjennom forbindelser mellom nevroner, og for at disse minnene skal lagres/beholdes må nevronene få muligheten til å bli uforstyrret en tid.
Det er derfor vi lærer bedre når vi studerer i korte perioder av gangen, og dette fører til at nevronene får muligheten til å legge til de nye minnene.
11. Bruk Pomodoro-teknikken
Hvis du vil ha et system som tillater deg å studere i korte perioder i gangen kan Pomodoro-teknikken være et godt valg.
Det var italieneren Francesco Cirillo som oppfant teknikken sent på 1980-tallet, og du under kan du se hvordan du kan implementere denne måten å studere på.
Ved hjelp av en kjøkken-klokke formet som en tomat (pomodoro betyr tomat på italiensk) fant Cirillo ut at han kunne konsentrere seg bedre når han studerte i korte perioder av gangen.
Slik bruker du Pomodoro-teknikken:
* Bestem deg for hvilken arbeidsoppgave du skal ta fatt på.
* Sett stoppekloppen på 25 minutter og start arbeidet.
* Stopp arbeidet når alarmen ringer.
* Sett et merke på et ark når økten er ferdig – gratulerer – du har fullført en Pomodoro helt uten forstyrrelser!
* Ta en kort pause på 3-5 minutter hvor du mediterer, slapper av eller gjør noe annet.
* Gjenta trinnene
* Etter fire pomodoroer tar du en lengre pause på 20-30 minutter
* Deretter: gjenta hele prosessen!
12. Ikke forvent å føle deg motivert hele tiden
Pussig nok, så er en av de beste måtene å håndtere manglende motivasjon på å slutte å forvente å føle seg motivert hele tiden!
Faktum er at de fleste ikke føler seg motivert hele tiden. Du skal derfor ikke gjøre deg avhengig av motivasjon for å få jobben gjort – noen ganger vil motivasjonen rett og slett ikke være til stede.
Det er derfor du behøver studierutiner og studievaner ettersom systemer bestandig slår motivasjon!
13. Tren hjernen din
For å bli motivert til å studere er du nødt til å trene hjernen din, og det er derfor lurt å tenke på hjernen din som en muskel.
Å utvikle evnen til å fokusere er som å trene til å bli en sprinter i verdensklasse. Det hele handler om utholdenhet og om gradvis fremgang. Kontinuerlig trening av hjernen din er viktig, til og med når du ikke studerer.
Trening kan du gjøre gjennom å lese, tenkte på store verdensproblemer, legge puslespill eller skrive dagbok. Jo større variasjon på treningen jo sterkere og mer fleksibel vil hjernen bli.
Akkurat som med en fysisk treningsøkt er nøkkelen til hjernetrening også hvile og innhending. Forsikre deg om at du får mint 8 timer søvn på natten, og kanskje så mye som 9-10 timer!
Næring er også et viktig aspekt når det gjelder opptrening av hjernen. Hjernen trenger bestemte fettsyrer for å fungere optimalt, og slike syrer får du i deg ved å spise nøtter, avokado og laks. Annet ‘hjernefor’ er bær, bønner, gresskarfrø, granateplejuice og mørk sjokolade.
14. Organiser tiden din
Å lage en oversikt eller en plan for når du studerer vil hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe.
Under finner du noen smarte steg du kan benytte deg av:
* Lag en liste med arbeidsoppgaver for hvert fag som du må fullføre for å være klar til eksamen.
* Last ned en mal eller lag et regneark hvor det kommer frem når på dagen du har muligheten til å studere.
* Prøv å finne så like tidspunkt som mulig hver dag som du skal bruke til studering, som for eksempel 15.30 til 18.00 – det blir lettere å huske.
* Lag en daglig plan for hva du skal gjennomføre den aktuelle dagen.
* Ta en gjennomgang av studieplanen din ved slutten av hver uke.
Gjør en vurdering om du er i rute med dine mål. Hvis dette ikke er tilfellet må du justere planen og finne ekstra blokker med tid som du skal bruke til studering.
15. Studer sammen i en gruppe
Mange studenter finner motivasjon ved å studere sammen med andr ei en gruppe. Det er da avgjørende at du finner de rette studentene å gjøre dette sammen med, og de må, i likhet med deg, være fokusert og disiplinert.
Det er også anbefalt at denne gruppen ikke er for stor, og da kanskje ikke mer enn fire studenter. Hvis gruppen er større enn fire har den en tendens til å være distraherende fremfor nyttig.
Å studere i en gruppe er ikke bare morsomt og det innebærer at alle sammen må vise ansvarlighet. Når man studerer i en gruppe kan man inngå forpliktelser til hverandre med tanke på de nye vanene man ønsker å utvikle, eller de dårlige vanene man ønsker å kvitte seg med.
Fordelene med å studere i en gruppe stopper ikke der; en slik studiesirkel gjør at man kan sammenligne notater og tanker, og dette gjøres på en mye bedre måte enn hva en person alene kan klare.
I tillegg til dette så vil en studiegruppe ha den fordelen at alle har forskjellige styrker og svakheteter. Hvis det er noe du ikke forstår så er sjansene store for at noen andre i gruppen vil være i stand til å forklare det for deg.
16. Gjør læringen aktiv – ikke passiv
Passiv læring er når du prøver å absorbere informasjon og kunnskap, og den er basert på idéen om at du er et tomt beger som venter på å fylles opp.
Forskning viser dog at dette ikke er den beste måten å tilegne seg kunnskap på. Vi må faktisk konstruere kunnskap gjennom å integrere det nye materiale med det vi allerede vet og allerede har opplevd/erfart.
Hvis du ønsker å lære et nytt tema raskt og effektiv er det derfor viktig at du bruker så mye aktiv læring som du kan.
Eksempler på effektiv læring er:
* Å finne et bruksområde for det nye temaet i ditt eget liv.
* Å gjennomføre casestudier hvor de nye idéene eller teoriene settes inn i en spesiell sammenheng.
* Gjøre gruppearbeider
* Se over og kommentere arbeidet til vennene dine.
* Tenke på måter du kan bruke nye konsepter på problemer du står overfor.
17. Legg inn tid til hvile
Dette kan virke åpenbart, men når man fokuserer på å studere til en kommende eksamen er det lett å glemme at man også trenger tid til hvile.
Du husker kanskje punkt 10 hvor vi snakket om studering i korte intervaller (spaced learning)? Vi tar til oss ny informasjon gjennom å skape minner, men disse minnene må få tid på seg til å bli formet. Dette betyr at vi må ha pauser mellom studeringen.
Kort fortalt: du må legge inn pauser hvor du kan hvile slik at du kan lade batteriene og lære bedre.
18. Tren jevnlig
Når man fokuserer på studering til en kommende stor eksamen er det vanlig å glemme å trene. Prøv allikevel å presse inn tid til 20-30 minutter med fysisk aktivitet hver dag.
Dette fordi jevnlig trening er vitalt om du ønsker å studere effektivt og holde deg motivert. Trening som svømming, jogging eller gåturer sender oksygen, blod og næring til hjernen din, og dette hjelper både på tenking og konsentrasjon. Forskning viser til og med at korte perioder med lett trening umiddelbart etter å ha studert forbedrer evnen til å gjenhente den nye informasjonen.
19. Visualiser at du gjør oppgavene på en vellykket måte
Hvis du har problemer med en spesiell oppgave er det smart å visualisere at du klarer å gjennomføre den samme oppgaven på en vellykket måte.
Psykologier innen idrett har lenge kjent til effekten av visualisering som en teknikk for å gjennomføre vanskelige oppgaver. Visualisering bruker ‘hjernens/sinnets teater’ for å mentalt øve seg på å utføre vanskelige oppgaver.
Det fungerer ved at man legger ut nevrale veier i hjernen, og når man gang på gang visualiserer at man fullfører oppgaven blir det faktisk enklere å gjennomføre oppgaven i virkeligheten.
Bruk et par minutter hver dag på å visualisere at du på en vellykket måte fullfører de forskjellige studie-relaterte oppgavene dine – spesielt hvis de er kjedelige eller vanskelige.
20. Minn deg på om at dette ikke vil fortsette for alltid
Å studere til eksamener og ta en utdannelse kan virke som et endeløst maraton, men når alt kommer til alt så finnes det jo en sluttdato der fremme.
Minn deg selv på om dette og spesielt på dager hvor du føler deg overhvelmet eller umotivert. Fortell deg selv at ‘dette varer ikke evig’, og du vil da kunne fokusere på lyset i enden av tunnelen.
En slik tankegang vil også kunne få deg til å jobbe enda hardere for du innser tross alt at du har arbeidsoppgaver som haster liggende foran deg.
21. Fokuser på prosessen, ikke resultatet
Når du studerer er det ofte vanskelig å se fruktene arbeidet ditt, og da spesielt i begynnelsen. Det er nettopp derfor du bør fokusere på prosessen og ikke resultatet.
Fullførte du dagens planlagte oppgaver? Gratuler deg selv. Holdt du deg i all hovedsak til studieplanen i dag? Oppretthold fokuset. La du telefonen i et annet rom da du studerte for å unngå å bli distrahert? Fortsett med det.
Husk at det er vanene du forsøker å forme, og hvis prosessen er god vil resultatene komme!
22. Kvitt deg med distraksjonene
Dette kan virke veldig enkelt, men det er utrolig hvor mange studenter som forsøker å studere med ett øye i boka og det andre øyet på feeden i sosiale medier.
Det er nesten som om at de vil bli distrahert! Lag en liste over vanlige distraksjoner du står overfor når du studerer, og gjør ditt beste for å eliminere hver eneste en av disse.
Du kan for eksempel gjøre følgende:
* Skru av internettforbindelsen
* Sette telefonen i flymodus
* Legge telefonen i et annet rom
* Sette gruppechatten på lydløs
* Bruke øreplugger
* Slette alle spill på telefonen, nettbrettet og datamaskinen.
Avhengig av sosiale medier? Les denne artikkelen.
23. Problemer med å komme i gang? Sett klokken på nedtelling i 5 minutter
Noen ganger er det vanskeligste med å få gjennomført noe simpelthen å komme i gang – noe man ofte referer til som dørstokkmila når man ikke kommer seg ut på trening.
Frykten for å gjøre noe er nesten bestandig verre enn å faktisk gjøre det. Når du kommer i gang vil du oppdage at det ikke var så ille som du kanskje trodde.
Hvis du ikke føler for å starte arbeidet kan du sette en klokke på nedtelling i 5 minutter. Deretter kan du fortelle deg selv at når de 5 minuttene er over så kan du stoppe å jobbe. Sannsynligvis vil du imidlertid fortsette ettersom du har kommet i gang, og du vil rett og slett føle at du har oppnådd et momentum som du ønsker å utnytte.
Kanskje kan disse ordene fra Johann Wolfgang von Goethe inspirere deg (løst oversatt):
Uansett hva du kan eller drømmer at du kan, start på det. Dristighet består av genialitet, makt og magi.
Konklusjon
Nøkkelen til å bli motivert til å studere er å organisere tiden og arbeidet ditt, samt å vite hvordan du bruker hjernen din effektivt.
Det er dette du har lest om i denne artikkelen: 23 tips som viser deg hvordan du kan organisere tiden din, utvikle den rette måten å tenke på og hvordan du bruker hjernen din på en så effektiv måte som mulig.
Følg disse trinnene for å studere smart – ikke hardt. Før du vet ordet av det på tur til å bli en vellykket student som ikke prokrastinerer!
Kilde: Daniel Wong