Sverige – Sveits – VM 2018 – vårt tips

Sverige Sveits VM 2018 tips

Svenskene overrasket kanskje en smule med å slå Mexico så ettertrykkelig i den siste kampen i gruppespillet og 3-0 sørget for at våre svenske venner kom ut som gruppevinner, samtidig som de sørget for den største seieren i et VM siden 1994. !

I dag venter en meget tøff kamp mellom to solide og tøffe lag, og å tippe resultatet her er sannelig ikke lett. Kanskje har svenskene los på noe stort i dette mesterskapet? Veien frem til finale er i alle fall betydelig lettere (i hvert fall på papiret) i forhold til den andre siden av sluttspilltreet.

Lagnyheter

* Sverige stilte med det samme mannskapet i sine to siste kamper i gruppespillet, men må gjøre i hvert fall en forandring ettersom midtbanespiller Sebastian Larsson er suspendert.

* Larsson blir trolig erstattet av enten Oscar Hiljemark (Genoa) eller Gustav Svensson (Seattle Sounders).

* Kona til Sveriges kaptein Andreas Granqvist har termin i dag, men forsvarssjefen har hintet om at han vil spille uansett hvordan utviklingen i denne saken blir.

* Sveits stiller uten to av sine fire faste i forsvar etter noen hodeløse involveringer i den siste gruppespillkampen. Fabian Schar og Stephan Lichtsteiner er utestengt i én kamp.

* Michael Lang vil sannsynligvis erstatter Lichtsteiner på høyre-back mens Schars posisjon som stopper trolig går til enten Johan Djourou eller Nico Elvedi.

* Verken Haris Seferovic eller Mario Gavranovic har imponert spesielt mye på topp for Sveits, så det gjenstår å se hvem som vil føre an på topp mot svenskene.

Om selve kampen

Det er 24 år siden Sverige vant en utslagskamp i et gruppespill i VM, mens motstander Sveits ikke har scoret et eneste mål i utslagsrundene siden 1954. Til tross for den begrensede historikken til begge disse lagene på dette nivået vil de to utvilsomt ha ambisjoner om å avansere videre i Russland.

Sveits befinner seg på 6. plass på FIFA-rankingen, og er den høyest plasserte av alle gruppetoerne. Svenskene kommer som sagt inn i denne kampen med troen på seg selv og høy selvtillit etter den imponerende 3-0 seieren over Mexico.

Sverige hadde et ballinnehav på bare 24,5% mot Tyskland og 33,5% mot Mexico, og laget er fornøyd med å ligge dypt og kjøre på kontringer. Det er kanskje ikke til glede for puristene, men midtbanespiller Albin Ekdal er fullstendig ubekymret over dette: ‘Hvem faen bryr seg? Vi er best når vi maksimerer. Vi kan ikke konkurrere med Frankrike eller Spania når det kommer til ferdigheter med ball, men heldigvis blir ikke fotball avgjort med ‘tiki-taka-‘pasninger.’

Både Sverige og Sveits har imponert de siste to årene og kanskje har ikke alle tatt disse lagene helt på alvor? Sverige kvalifiserte seg foran Nederland og slo Italia i playoff, og nå er altså laget i 1/8-delsfinalen foran et lag som Tyskland. Sveits på sin side har ikke tapt siden EM i 2016.

Svenskenes tap for Tyskland smertet utvilsomt, men som vi allerede har sagt så spratt de tilbake på en perfekt måte med en 3-0 knusing av Mexico. Dette forteller oss ikke så rent lite om mentaliteten i laget og de pedagogiske evnene til trener Janne Andersson.

Sveitserne savner to nøkkelspillere i forsvaret i denne kampen, og vi tror derfor at Sverige har en reell mulighet til å avansere her. Svenskenes kanskje ikke så altfor store kvalitet i angrep har blitt ansett som deres svakhet, men de klarte allikevel å score tre i sin siste kamp i gruppespillet. Dette sier noe om en lagstyrke som kan bli veldig viktig videre i mesterskapet.

Forsvaret til grannefolket er solid og de har 0 baklengs på fire av de fem siste kampene, og det betyr at Sveits får en tøff oppgave i dag.

Sveits har av mange bookmakere blitt ansett som favoritter, men det er med tynn margin. Sverige kan godt klare dette – selv om det måtte ende med straffespark.

Vårt tips: Sverige – Sveits 1-0

Mulig lagoppstilling:

Sverige: Robin Olsen; Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson; Viktor Claesson, Gustav Svensson, Albin Ekdal, Emil Forsberg; Marcus Berg, Ola Toivonen

Sveits: Yann Sommer; Michael Lang, Johan Djourou, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez; Valon Behrami, Granit Xhaka; Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili, Steven Zuber; Josip Drmic