Sverige – England – les vårt tips!

Sverige England VM 2018 tips resultat

Lørdag er det tid for kampen mange nordmenn egentlig ikke ville ha. Veldig mange føler sympati for Sverige og er glade for at de har nådd så langt, men samtidig elsker jo veldig mange av oss England – og spesielt den ‘nye’ utgaven av laget fra fotballøya!

Å komme med et fornuftig tips i denne kampen blir derfor en øvelse i å bruke hjernen fremfor hjertet, men uansett hvordan vi vrir og vender på det så vil dette bli en vanskelig kamp å tippe resultatet på.

Om selve kampen

Sverige har virket bunnsolid og veldig stabil gjennom hele mesterskapet, selv om laget gikk på en sent tap mot Tyskland i gruppespillet. Med Sverige vet vi hva vi får, og det betyr rett og slett et stramt organisert lag som spiller på sine styrker – naturligvis.

England på sin side har engasjert oss i stor grad og virker friskere, raskere, bedre, mer organisert enn tidligere utgaver. De ser rett og slett mer profesjonelle ut, og dette skal trener Gareth Southgate i stor grad ha æren for. Laget virker harmonisk og imponerte oss i kampen mot Colombia – både i ordinær tid og i straffesparkkonkurransen.

I fotball finnes det ingen logikk, og det logiske i dette tilfellet ville vært å tippe England som vinner hvis man ser på lagene spiller for spiller. Faktorer som organisering, gjennomføringsevne, intensitet, arbeidsvilje og formasjoner er imidlertid x-faktorer som man ikke har kontroll på, og vi kan nærmest garantere at Sverige ikke vil bli noen kasteball i denne kampen.

England vil styre det aller meste i denne kampen, men Sverige er livsfarlige på kontringer og er gode på dødballer. Nei, dette er nærmest umulig å tippe!

Vi går for England – såvidt…

It’s coming home…. ordene som er kjent fra den legendariske fotballåten runger igjen i sosiale medier, og engelske supportere begynner nå for alvor å tro at dette laget virkelig kan gjøre det engelskmenn flest drømmer om – nemlig å vinne VM. Laget fikk ‘liten’ oppmerksomhet i oppbygningen til mesterskapet og fikk stort sett være i fred. Aviser og supportere var tydeligvis lei av å bli skuffet av tidligere årganger, og det er bra: England har virkelig vært utrolig oppskrytt før tidligere mesterskap, men som sagt er det en annen aura over dette laget – og det kan være tilstrekkelig til å slå Sverige.

England straffespark feiring Colombia
England feirer en nærmest historisk seier etter straffesparkkonkurransen mot Colombia! Vi tror det blir enda mer glede mot Sverige! Skjermdump: YouTube/FIFATV

Sverige klarte seg med 90 minutter mot Sveits, men la ned en formidabel arbeidsinnsats hvor utallige kilometer ble lagt ned. England på sin side måtte ut i tøffe 120 minutter mot Colombia, men vi var allikevel imponert over at laget ikke brøt sammen da Mina utlignet med sin heading på overtid i 2. omgang. Det vitner om karakterstyrke.

England har er ubeseiret i 14 av sine 15 siste kamper, men samtidig har Sverige holdt buret rent i 5 av de 6 siste kampene. Man ser virkelig hvor tett og jevnt dette kan bli, men vi tror at England kan ha de kvalitetene som må til for å senke Sverige, men noen målfest blir dette definitivt ikke. Det blir Englands tøffeste test på lenge, men vi tror spillerne er så lystne på å bevise at de kan klare dette at de rett og slett vil kjempe for livet for å ta denne seieren. De vil virkelig gi noe til sine supportere og folket hjemme i England.

Det er ingen hemmeligheter forbundet med hvordan Sverige vil spille. De blågule bruker sin vante taktiske formasjon som har gitt dem en slik enorm suksess de siste årene, og vil ligge stramt organisert i banen med knallhard jobbing som basis. De er taktisk dyktige, men spiller en form for fotball som ikke engasjerer alle – men det er forståelig, og man legger opp spillet etter de materiellet man har tilgjengelig!

På pressekonferansen på onsdag sa trener Janne Andersson følgende:

Vår måte å spille på passer de spillerne vi har. Jeg håper vi kan utvikle oss til å spille mer attraktiv fotball, men vi er ikke der ennå. Vi blir mer sårbare når vi spiller mer angrepsrettet fotball. Det handler ikke om å dominere ballinnehavet, men om hva vi gjør med ballen når vi har den.

Det er utvilsomt kloke ord, og helt klart fornuftig. Det spørs hvor baktunge de blir, og hvis England får dominere så mye som vi tror de vil gjøre, så vil de til slutt bli straffet av Harry Kane og co.

Kampen mot Sveits i 1/8-delsfinalen var en prakteksempel på Sveriges kampplan. Laget lot Sveits få dominere ballinnehavet, men stengte av sentralt på banen og tvang motstanderen til å opererer fra kantene. Derfra ble Sveits tvunget til å slå inn i boksen, og der hadde Sverige god kontroll med sine store forsvarere – med Granqvist som maestro, og som rensket unna de farligste situasjonene.

Albin Ekddal og Marcus Berg har tidligere uttalt at laget bestandig er i riktig posisjon og at det er utfordrende å spille mot dem, samt at de bestandig er sikre på sitt eget spill.

For Englands del vil kampen mot Sverige derfor bli en helt annen test enn den mot Colombia i 1/8-delsfinalen. Sør-amerikanerne så shaky ut på midtbanen uten sin superstjerne James Rodrigues, og dette innebar et England fikk en god del rom å spille i. Samtidig kan man jo understreke at laget ikke hadde all verdens av sjanser over de 120 spilte minuttene, men det var allikevel en fortjent seier.

Sverige vil være betydelig mer disiplinert enn Colombia og dette vet naturligvis Gareth Southgate alt om: ‘Jeg har enorm respekt. Sverige blir ofte undervurdert. De har en klar plan og det vil bli veldig vanskelig.’

Etterfulgt av Englands første seier på straffespark i et VM noengang er det mange som sitter med følelsen av at det rett og slett ikke går an å stoppe ‘Three Lions’. Som sagt er begrepet ‘It’s coming home’ på alles lepper igjen, og det sier noe om troen man etterhvert har fått på dette laget. Mange sitter nok med en følelse av at det nå er mer stang inn enn stang ut i forhold til tidligere generasjoner.

Mange av de store lagene har slitt eller reist hjem, og kanskje er det nettopp dette som vil bane veien for England i årets VM. At de havnet på denne siden av sluttspilltreet var i alle fall gunstig for laget, og en seier over Sverige vil lede laget ut i en semifinale mot enten Russland eller Kroatia. I en eventuell finale vil England potensielt kunne møte et storlag som Frankrike, Belgia eller Brasil.

Samtidig må vi igjen få understreke at dette svenske laget muligens har de attributtene som må til for å stoppe Englands marsj mot evigheten og æren. Laget er godt organisert og har kjappe overganger, og Sverige er derfor en tøff motstander som kan virkelig kan skade England.

Vi tror mye handler om å få det første forløsende målet, og med engelsk dominans fra start tror vi at det blir nettopp England som klarer dette.

Vårt tips til resultat: Sverige – England 1-2

Mulig lagoppstilling:

Sverige: Olsen – Augustinsson, Granqvist, Lindelöf, Krafth – Ekdal, Larsson – Forsberg, Claesson – Toivonen, Berg

England: Pickford – Maguire, Stones, Walker – Young, Henderson, Trippier – Alli, Lingard – Kane, Sterling