Lars Mittank – mannen som styrtet ut av flyplassen og forsvant

Tyskeren Lars Mittank var 28 år da han forsvant fra flyplassen i Varna i Bulgaria sommeren 2014. Den unge mannen jobbet på en kraftstasjon i Wilhelmshaven nordvest i Tyskland og var på ferie med noen venner, men deretter endret alt seg.

På flyplassen kan det virke som om at Mittank var i en paranoid tilstand, og det hele kulminerte med at han forsvant – og siden har ingen sett ham.

Bildene under er de siste som er tatt av Lars Mittank, og viser når han løper ut av flyplassen før han deretter forsvinner.

Les hele den utrolige historien!

Var på ferie med fire venner

Hele saken som omhandler Lars Mittank er intet mindre enn svært mystisk. Mittank var som sagt på ferie i Bulgaria da han forsvant og han var på feriestedet Golden Sands sammen med fire venner. Dette stedet ligger ved kysten av Svartehavet i Bulgaria, og er et populært sted som er kjent for å være nokså billig.

Gjengen kom til stedet den 30. juni 2014 etter å ha flydd i to timer fra Tyskland, og de sjekket deretter inn på hotellet Viva Club. Hotellet er et all-inclusive hotell, noe som innebærer at både mat og drikke er inkludert i prisen.

Stedet har karakter av å være en skikkelig partyplass og man kan tenke seg at man da er på nivå på Ibiza – for å bruke et eksempel.

Den 6. juli endret ting seg

Gjengen, som utvilsomt hadde hygget seg, kom opp i noen uroligheter den 6. juli, men det er litt sprikende informasjon om hva som egentlig hendte. Gjengen skal i alle fall ha kommet i uenigheter med noen lokale bulgarere og kilden til uenighetene skal ha vært fotball – tidslinjen er noe uklar.

Lars Mittank ferie
Lars Mittank var på ferie i 2014 i Bulgaria sammen med venner da han forsvant sporløst. Foto: Facebook/Findet Lars Mittank

Noen kilder henviser til en slåsskamp på stranden mens andre kilder forteller om en slåsskamp senere på kvelden – noen sier sågar at Mittank var innblandet i to separate slagsmål: ett på stranden på dagtid og ett på kvelden. Hva som er riktig har vi ikke fått tak på ennå. I alle fall: i en av disse slåsskampene skal Mittank ha skadet øret sitt og det dreide seg om en sprukket trommehinne. I løpet av dagen, kvelden eller dagen etter skal vennene ha tatt ham med til lege og der fikk han foreskrevet antibiotika. Legen anbefalte ham deretter om ikke å reise hjem med fly den planlagte datoen på grunn av tilstanden hans. Medisinen han fikk var Cefuroxime 500.

Senere på dagen, eller kvelden, skal vennegjengen har gått ut for å spise, og de skal ha bestilt mat på en MacDonald’s-restaurant som lå like i nærheten. Det er på dette tidspunktet at ting virkelig begynner å bli merkelig.

Av en eller annen grunn ville ikke Lars bli med inn i restauranten og ville heller ikke si hvorfor. Da resten av vennegjengen kom ut igjen var Mittank ikke å se noen steder. Gjengen kikket etter ham en liten stund, men regnet med at han hadde gått tilbake til hotellet. Det hadde han imidlertid ikke, og flere kilder mener at det er her skaden har oppstått.

Mittank dukket opp neste morgen og hadde da en merkelig historie å fortelle vennene sine. Han forklarte dem at han skal ha blitt konfrontert av enda en gruppe menn og at dette var innleide russere som skulle banke ham opp. Disse skal ha vært innleid av de mennene som de hadde slåss med tidligere på dagen angående uenighetene om fotball. Andre kilder sier at det var på kvelden at han skal ha blitt banket opp av fire Bayern München-supportere. Mittank var selv tilhenger av Werder Bremen, og det sies at han kom i håndgemeng med disse fire alene.

Alle opplysningene omkring disse slagsmålene er som sagt uklare og må tas med en klype salt.

Vennene skal ikke ha trodd på historien og i beste fall stilt seg tvilende til hele opplegget – men gjorde visstnok ikke noe større nummer ut av dette. Enkelte kilder sier at det var i dette siste slagsmålet at Mittank fikk skadene sine og at han etter dette gikk til legen. Uansett hva som skjedde så var det altså ikke på dette tidspunktet han forsvant.

Man kan dog stille seg spørsmålet om hvor Mittank befant seg i tidsrommet mellom bestillingen av mat på MacDonald’s og morgenen etterpå. Hadde han vært bevisstløs? Og i så fall; for hvor lenge? Dette er det ingen som vet pr. i dag.

Ble igjen og leide seg inn på hotell

Den 7. juli – altså dagen etter slåsskampen, skulle vennene reise hjem, men de tilbød seg å være igjen sammen med Lars. Dette avslo han bestemt og sa at de bare skulle reise. Han skulle komme hjem når øret hadde blitt bedre.

En av de han var på ferie sammen med, Paul Rohmann, sa at Lars hadde virket avslappet og i godt humør da de forlot ham. Dette skulle dog endre seg ganske raskt.

Lars Mittank øl ferie
Dette bildet av Lars Mittank ble tatt under ferien i Bulgaria. Foto: Facebook/Findet Lars Mittank

Mittank sjekket deretter inn på et billig hotell ved navn Color i sentrum av Varna, men her begynte ting virkelig å bli merkelig.

På kvelden endrer Mittank seg totalt og begynner å opptre på en merkelig måte. Sent på kvelden, i følge kilder 23.50, ringte han til moren sin fra sin egen mobiltelefon og sa at han var redd. Han spurte henne om hun kunne kontakte banken hans og sperre kredittkortet hans.

Han ringte henne også kl. 03.00 på natten og hvisket til henne at gjemte seg for en gruppe menn som hadde fulgt etter ham. Hans mor, Sandra Mittank, ble naturligvis forskrekket og tenkte: ‘Å Gud, sønnen min er i fare.‘ Han skal også ha spurt henne om medisinen han hadde fått hos legen. Moren hans booket et fly til sønnen morgen etter – altså den 8. juli.

I følge hotellets overvåkingskameraer skal Lars Mittank ha gått opp og ned mellom hotellrommet og lobbyen, og i lobbyen skal han ha kikket ut vinduene. Han skal også ha gjemt seg i heisen. På et tidspunkt, rundt kl. 01.00 skal han også ha forlatt hotellet på natten, men ha kommet tilbake en time senere. Man vet ikke hvor han har vært i mellomtiden.

Han skal også ha ringt moren ved daggry og sagt at mennene som jaktet på ham nærmet seg.

Hva skjedde på flyplassen?

Neste morgen skal moren ha fått en tekstmelding som gjorde at hun ble ekstremt lettet, og i denne skrev Mittank at han hadde kommet seg til flyplassen. Han skal ha tatt taxi og ankommet kl. 06.00.

Mittank gikk deretter inn til flyplasslegen for å få en sjekk og for å få klarsignal til å kunne gå på flyet hjem til Tyskland. Bilder fra overvåkingskameraet viser at Mittank går inn på legekontoret på flyplassen, og der fikk han behandling av dr. Kosta Kostov.

Legen har selv uttalt følgende: ‘Det var bare en rutinesjekk, men han var nervøs og uberegnelig.

Kostov undersøkte Mittanks øre og alt skal ha vært bra. Han kunne gå på flyet, men paranoiaen virket å forverre seg kraftig. Legen sier dette: ‘Han stolte ikke på medisinen han hadde fått for øresmertene. Når jeg ser tilbake på det, så var hendelsen bisarr.

Lars Mittank løper flyplass
Bilder fra overvåkingskameraene på flyplassen viser at Lars Mittank stormer ut av legekontoret i panikk og ut av flyplassen. Han klatrer over et gjerde og forsvinner – og siden har ingen sett ham. Skjermdump: YouTube.

‘Jeg vil ikke dø her’

En bygningsarbeider kom deretter inn i rommet (terminalen ble oppusset), og da begynte Mittank å skjelve. Han mumlet deretter noe for seg selv før han sa: ‘Jeg vil ikke dø her. Jeg må komme meg vekk herfra.‘ Dette var 46 minutter etter at han kom inn på legekontoret.

Helt plutselig spretter Mittank opp av stolen og spurter ut av legekontoret og ut i terminalen. Han lar bagasjen stå igjen. Han løper forbi boarding-gatene, innsjekkingsskranken, bagasje-droppen og ut i den ytre terminalen.

Deretter løper han ut gjennom hovedinngangen og over parkeringsplassen. Til slutt klatrer han over et gjerde med piggtråd før han forsvinner inn i et skogsområde som omgir terminalen. Treene der er store og står tett sammen.

Moren hans har sagt dette om videoen: ‘Hver gang jeg ser den videoen føler jeg at jeg vil beskytte ham. Jeg vil redde ham.

Mittanks lommebok, mobiltelefon og passet lå i ryggsekken. Alt han hadde med seg da han forsvant var klærne han hadde på seg: en gul t-skjorte, dongerishort og hvite sko.

Siden har ingen sett ham.

Hva skjedde med Lars Mittank, og hvor ble han av?

Dette har skjedd i etterkant

Det er som sagt litt usikkert når slagsmålet/slagsmålene fant sted, og mens noen kilder sier at skadene oppsto på dagtid på stranden forteller andre kilder at skadene inntraff på natten. Det sies også at de fire han slåss med skal ha vært andre tyske turister.

Det som i alle fall er sikkert er at han har fått et slag og at dette slaget har ført til at han endte opp med en sprukket trommehinne.

En av vennene hans, Paul, skal ha sagt følgende: ‘Jeg fikk høre om dette morgenen etterpå. Jeg ble overrasket. Han er en rolig fyr.

Hvis dette sitatet stemmer så kan det tyde på at skaden skjedde på kvelden, og ikke på stranden.

Kanskje har Mittank fått en hjernerystelse hvor symptomene ikke dukker opp før mellom en dag eller to etterpå? Dette kan forklare den forvirrede tilstanden han befant seg i og frykten for å bli forfulgt.

Et kraftig slag mot hodet kan naturligvis forårsake en hjernerystelse, men det er ikke vanlig med en så kraftig adferdsendring et par dager etter en hendelse. Normalt sett vil det ta flere år med flere treff mot hodet for å utvikle en så kraftig reaksjon som dette.

Moren, Sandra Mittank sier dette: ‘Kanskje slåsskampen har gjort ham stresset og utløst noe i ham.‘ Hun forteller også at Mittank ikke hadde noen mentale sykdommer.

Medisinen skal heller ikke ha vært et problem, og legen Kostov sier dette: ‘Han tok ikke antibiotikaen. Han hadde ikke fylt ut resepten engang. Adferden hans kan derfor ikke ha vært et resultat av dét. Jeg klarer ikke å tenke på en eneste grunn til at han forlot kontoret mitt i en slik panisk tilstand. Jeg er fortsatt forvirret. Og hvorfor forlot han alle eiendelene sine?

Tre uker etter forsvinningen

En uke gikk, to uker gikk og tre uker gikk. Mittank hadde vært savnet i nesten én måned da Sandra leide en privat etterforsker i forsøket på å finne sønnen sin. Etterforskeren, Andreas Gütig, tok saken og han så på overvåkingsvideoen fra flyplassen om og om igjen i håp om at politiet hadde gått glipp av noe. Det hadde de imidlerid ikke.

Han kontaktet sykehus og herberger for hjemløse, og tanken med dette var at han kanskje var registert som en ‘Ola Nordmann’ ettersom han ikke hadde legitimasjon. Mittank var ikke å finne noen steder, og deretter reiste Gütig til Varna og delte ut og hang opp flyere hvor han etterlyste Lars Mittank. Ingen kunne kjenne igjen det blonde håret, de brune øynene eller den brede nesen.

Kanskje ville Mittank starte på på nytt igjen? Kanskje bygge seg et nytt liv? Det var imidlertid ingen grunn for ham til ikke å reise hjem igjen. Han hadde et nært forhold til sine foreldre og ville ikke gjort noe slikt mot dem. ‘Han var mitt eneste barn, så vi hadde et spesielt bånd‘, forklarer moren.

Det kom inn meldinger om at han var sett, men politiet kunne ikke bekrefte disse. En lastebilsjåfør hevdet at han hadde sett Mittank haike langs en øde vei i nærheten av Varna og det var en hjemløs mann i Polen som lignet på ham.

Noen hevdet sågar å ha møtt ham i Canada og postet dette på Reddit, men mange av leserne der har stemplet innlegget som tull.

Lars Mittank; Found in Canada from r/germany

Mittank skal visstnok ha vært en type som trivdes med å være ute og skal ha kunnskap om jakt, fiske og fangst. Kan han ha overlevd ute i villmarken? Temperaturene i Varna blir høye om sommeren og uten en vannkilde er det nærmest umulig å overleve. Det er en stor elv i nærheten av flyplassen men man må jo fortsatt ha mat og ly. Hvis han har prøvd å overleve i skogen ville han trolig ha omkommet. Han kan ha funnet en hytte en eller annen plass, men det sies at det ikke er så mye å leve av i villmarken i Bulgaria.

Politiet søkte i området med droner og likhunder, men man fant ingenting.

Moren sier følgende: ‘Jeg tror det er en god mulighet for at han kommer tilbake. Han trenger bare hjelp fra meg.

To år senere – 2016

I desember 2016 så det ut som at man fikk et gjennombrudd i saken. Politiet i Porto Velho i Brazil fant en mann gående etter veien uten sko på beina. Han var desorientert og forvirret, og klærne var utslitt. Han hadde ingen identifikasjon og kunne ikke fortelle noe om seg selv. Han visste rett og slett ingenting om seg selv.

Et bilde av mannen, som ble tatt av ham da han lå i sykesengen, sirkulerte i sosiale medier – og det var ingen tvil om at han lignet på Mittank. Samme høyde og samme kroppsbygning – alt var perfekt. Kunne det være ham?

Anton Pilipa Lars Mittank
Bildet av denne mannen gav håp i letingen etter Lars Mittank, men det viste seg å være et blindspor. Mannen på bildet var Anton Pilipa, en kanadisk statsborger som hadde vært savnet i 5 år.

Dessverre ikke. Mannen i sykesengen var Anton Pilipa, en kanadisk humanitærarbeider som hadde blitt meldt savnet 5 år tidligere. Han ble gjenforent med familien sin. Sandra Mittank håper på et lignende utfall: ‘Hvis barnet mitt er i problemer er jeg nødt til å hjelpe. Jeg har på følelsen av at han trenger meg.

Saken i dag

Nærmere fire år siden forsvinningen har Mittank kanskje blitt den mest berømte savnede personen på YouTube. Millioner på millioner har sett hans nå berømte siste sikre observasjon fra flyplasen, men man har ikke sett eller hørt noe om ham.

Saken fortsetter å fascinere og siden på Facebook som heter Findet Lars Mittank har i skrivende stund rett i underkant av 30.000 likerklikk.

Fremdeles mottar man der tips som kontinuerlig sjekkes ut.

I mellomtiden venter vi på nytt om Lars Mittank.

Kilder:
* Golden Backbone
* Real Life Is Horror
* Daily Record
* Mel Magazine