Brian Shaffer – gikk inn på en bar og ble aldri sett igjen

31. mars 2006 var dagen for starten på et av de virkelig store mysteriene når det kommer til forsvinningssaker. Den 27 år gamle medisiner-studenten Brian Shaffer stikker ut med noen venner for å feire starten av den velkjente vår-ferien i USA; spring break. I løpet av kvelden kommer han bort fra vennene sine, men det er bare starten på mysteriet.

Et sikkerhetskamera filmer ham nær inngangen på baren hvor de var og da snakket han med to kvinner. Like etterpå går han trolig inn i baren igjen, men deretter forsvinner alle sporene av Shaffer – ingen har hørt eller sett fra ham siden, og saken vakte oppsikt i nasjonale medier i USA.

Et lovende liv i vente

Brian Shaffer ble født den 25. februar 1979 og var dermed den eldste av Randy og Renee Shaffers to sønner. Brian vokste opp i Pickerington i Ohio gikk ut fra videregående skole i 1997. Han begynte deretter på Ohio State University for å ta en lavere grads utdanning, og seks år senere hadde han en grad i mikrobiologi. I 2004 begynte Brian på OSU – og dette er Ohio State University College of Medicine. Til tross for sin interesse for å få en medisinsk karriere uttrykte Brian ofte at hans ekte og egentlige drøm var å starte et band og spille musikk i Jimmy Buffet-genren. Han hadde alltid vært tiltrukket av den tilbakelente stilen og livsstilen på de tropiske stedene i verden.

Brian Shaffer Alexis Waggoner
Brian Shaffer og kjæresten Alwxis Waggoner hadde et godt forhold, og mange tror at Brian skulle fri til henne på en tur de hadde planlagt.

I 2006, under Brians andre år på medisinstudiet, planla han og hans kjæreste og medstudent, Alexis Waggoner, en tur til Miami under spring break – og der var det flere som ventet at Brian skulle fri til kjæresten sin. Det er ingen tvil om at fremtiden så lys ut for den 27 år gamle studenten, og han gjorde det bra på studiene og hadde et blomstrende sosialt liv. Ting skulle allikevel vise seg å bli vanskelig for Brian, og i mars det samme året døde Brians mor Renee av en form for beinmargskreft. Brian hadde et nært og godt forhold til sin mor og forståelig nok gikk morens dødsfall hardt inn på ham. De som sto Brian nær hevdet han allikevel taklet det bra. En reaksjon på at en forelder går bort vil man uansett få, og dette er selvsagt helt naturlig.

Fredag den 31. mars var undervisningen ferdig og det var tid for vårferien. Eksamene var over og Brian hadde i utgangspunktet tenkt å feire denne kvelden sammen med broren sin, Derek. Da Derek og hans kone avlyste planene med Brian bestemte han seg for å gå ut på byen med kompisen William ‘Clint’ Florence. Før møtet med Clint spiste Brian middag ute sammen med faren Randy.

Denne kvelden merket Randy at sønnen slå sliten ut, noe som ikke var så veldig vanskelig å forstå ettersom han hadde hatt sene nattetimer flere ganger den siste uken for å forberede seg til eksamene. Det er nærliggende å tro at sorgen over moren også hadde gjort sitt med Brian, og faren verken trodde eller ønsket at Brian skulle gå ut med Clint denne kvelden – men han holdt sine bekymringer for seg selv.

Ut på byen – deretter forsvinner Brian sporløst

Kl. 21.00 på kvelden den 31. mars 2006 møttes Brian og Clint på sjømatrestauranten og baren Ugly Tuna Saloona, som ligger i andre etasje i et kompleks i South Campus Gateway. Èn time senere ringte han kjæresten Alexis, som var på besøk i Toledo hos sin familie, og fortalte henne at ham elsket henne. I løpet av resten av kvelden besøkte Brian og Clint flere andre barer og jobbet seg nedover til Arena District. I følge Clint tok duoen seg en shot hver med sprit på hvert serveringsted – en real pub-til-pub runde, med andre ord.

Brian Shaffer Derek Shaffer Rene Shaffer
Fra venstre: Derek Shaffer (Brians yngre bror), Brian Shaffer og moren Renee Shaffer.

Da klokken hadde passert midnatt møtte de to vennene Clints vennine Meredith Reed. Hun kjørte dem tilbake til Ugly Tune Saloona hvor et band spilte live. De tre ble fanget opp av overvåkningskameraer kl. 01.15 da de tok rulletrappen opp til restauranten og baren. På et eller annet tidspunk kommer Brien bort fra vennene sine, og enkelte kilder hevder at han fortalte Clint og Meredith at han skulle snakke med ett av medlemmene i bandet. Det eneste man dog er sikker på er at Brian ble fanget opp av overvåkningskameraet igjen kl. 01.55 rett utenfor baren – og da snakket han kort med to unge kvinner. Deretter beveger han seg ut av kameraet og går tilsynelatende inn i baren igjen.

Da baren stengte kl. 02.00 merket Clint og Meredith at Brian ikke var å se noen steder. De så etter ham i den store folkemengden av oppspilte mennesker, men etter en stund antok de at han hadde gått hjem uten å fortelle det til dem.

I løpet av denne helgen prøvde Alexis og Randy å kontakte Brian, men de lyktes ikke. Alexis var bekymret og dro til leiligheten hans, og der sto bilen parkert som den brukte og ingenting så annerledes ut inne i leiligheten heller – men det var ingen tegn til Brian.

Brian ble ikke meldt savnet før mandag – den dagen han og Alexis skulle reise til Miami. Alexis dro til flyplassen og håpet at Brian skulle dukke opp der, forklare hvorfor han hadde vært borte og at de deretter kunne reise bort på den romantiske ferien og fortsette med livene sine. Forhåpningene hennes levde ikke lenge. Han ble deretter meldt savnet til politiet.

Etterforskningen

Politiet begynte etterforskningen av og søket etter Brian på Ugly Tuna – stedet hvor han sist var sett. Det var ikke bare Ugly Tuna som hadde overvåkingskameraer installert, men også de andre nærliggende barene hadde slike. Politiet undersøkte bildene fra disse kameraene også, men fortsatt var det ingen spor etter Brian.

Etterforskerne var klare over at kameraene på Ugly Tuna kunne ha gått glipp av Brian ettersom ett av disse sveipet frem og tilbake over området, mens de andre ble styrt manuelt. Det var også en annen utgang som ikke ble brukt av gjestene, og dette var en serviceinngang. Denne døren ledet ut i et bygningsområde som politiet trodde det ville være vanskelig å bevege seg gjennom når man var edru, og langt verre hvis man var beruset.

Søket ble utvidet ut i fra der hvor Brian sist hadde blitt sett, og man brukte politihunder, søkte i søppelcontainere, kloakken og på søppelfyllinger. Det ble også delt ut og hengt opp etterlysninger av Brian med bilder og beskrivelser. På disse etterlysningene ble det bemerket at Brian hadde en distinkt flekk på en av regnbuehinnene sine og man viste frem tatoveringen på den høyre armen – en strekfigur som var logo på Pearl Jams single ‘Alive’.

Faren mottok tips fra synsk

Etter at Randy Shafer, Brians far, mottok et tips fra en synsk som fortalte at liket av sønnen ville bli funnet i vannet, brukte faren, sønnen Derek og noen andre bekymrede innbyggere mange timer på å lete langs elvebreddene og nær bruene som går over elven Olentangy. Denne elven går gjemmom Colombus langs med OSU-området og er omtrent 1,5 kilometer fra Brians leilighet. Heller ikke disse lyktes med å finne den savnede mannen.

Alle som så Brian på kvelden den 31. mars og natten den 1. april tok en løgndetektorest – med unntak av kompisen Clint Florence som nektet og som i tillegg skaffet seg en advokat. Det er ikke nødvendigvis mistenkelig at han skaffet seg en advokat da etterforskningen tok til ettersom han gav politiet all den den informasjonen han hadde om kvelden, og at han var en av de siste som hadde sett ham. Uansett: man kan trygt spekulere i hvorfor kompisen ikke ville avlegge løgndetektortest, selv om dette er et meget omstridt apparat.

De to kvinnene Brian hadde blitt sett snakkende med ble senere identifisert i 2009 og begge disse hevder at de aldri har blitt spurt om å avlegge en slik test.

Brian Schaffer
Brian Shaffer hadde en lysende fremtid foran seg. Hvor ble han av? Forsvant han frivillig, tok han sitt eget liv eller kom han ut for noe kriminelt. Kanskje vi får svar på dette en eller annen gang.

Altså: ingenting var savnet i Brians leilighet. Ingen tegn på kamp. Ingenting av verdi var borte. Bilen sto på den vanlige plassen. Det var ingen aktivitet å spore på mobiltelefonen eller bankkontoene etter at han forsvant. Hver dag i flere måneder ringte Alexis på mobiltelefonen med håp om at han en dag ville svare. Som regel gikk telefonsamtalene rett til talepostkassen, men en kveld i september ringte telefonen tre ganger. En, forståelig nok, oppspilt Alexis ringte flere ganger, og selv om det ringte var det ingen som svarte. Mobilnettleverandøren, Cingular, forklarte at dette kan ha blitt forårsaket av en datafeil. Ettersom GPS-sporingen på telefonen ikke var aktivert kunne man ikke finne ut hvor telefonen befant seg, men et såkalt ‘ping’ ble sporet til et mobiltårn i Hilliard – 22,5 kilometer nordvest for Colombus. Man lyktes ikke med å få noe nyttig ut av dette sporet.

Brian Shaffer har, sammen med sin mobiltelefon og pengebok som han hadde på seg, ikke blitt funnet.

De forskjellige teoriene

Et kjapt søk på internett angående denne saken avslører at det finnes mange teorier angående hva som skjedde med Brian Shaffer. Mange mener at han aldri kom seg ut av Ugly Tuna og at han har kommet ut for noe kriminelt inne i baren. Andre mener at han har blitt offer for den såkalte Smiley Face Killer og at han har møtt sitt endelikt i Olentangy-elven eller at han har gått en tur langs elven og uheldigvis falt uti. Politiet har dog ikke funnet noen spor som indikerer at Shaffer har vært ved elven.

Ettersom servicedøren til baren ikke var utstyrt med sikkerhetskamera mener andre at Brian har kommet seg ut der, men pådratt seg dødelige skader på anleggsområdet – og at eierne av Ugly Tuna har kvittet seg med kroppen for å unngå søksmål – sistnevnte er veldig konspirasjonsteoretisk, men det sier litt om interessen og mysteriet som denne saken representerer.

I og med at det i skrivende stund har gått over 12 år siden forsvinningsmysteriet og verken kroppen hans eller andre personlige eiendeler har blitt funnet, er det mange som har vanskelig for å akseptere at han enten falt eller ble kastet uti elven. Sikkerhetkameraer i området har ikke kunnet vise at Brian har gått rundt der i området og det er et område med mye trafikk – og man skulle tro at noen hadde sett ham på et eller annet tidspunkt. Mange vil nok også ha vanskeligheter med å tro at en innehaver av en forretning som dette ville tatt sjansen på å kvitte seg med et lik med det mål for øye å unngå søksmål. Når alt kommer til alt er naturligvis ingenting umulig, men sistnevnte scenario virker veldig spesielt og nærmest utenkelig.

Området rundt restauranten var den gang kjent for å være kriminelt belastet. Det kan være en mulighet at Brian kan ha blitt angrepet etter å ha forlatt baren, og da spesielt hvis han brukte serviceinngangen. Det foreligger også teorier om at kompisen Clint skal ha vært narkotikamisbruker, men om dette stemmer eller ikke blir naturligvis bare spekulasjoner. Hvis dette er sant kan man jo tenke seg muligheten for å Brian kan ha vært på feil sted til feil tid på grunn av sitt bekjentskap til Clint. Kan han ha vært vitne til noe? Hvorfor ønsket ikke Clint å avlegge løgndetektortest? Vet han mer om Brians forsvinning enn hva han har gitt uttrykk for? Brians nærmeste synes i alle fall å anta det.

Renee Shaffer Brian Shaffer Randy Shaffer
Renee, Brian og Randy Shaffer – i dag er alle sammen borte.

Èn teori, som stort sett blir avvist av de som kjenner Brian, er at han enten tok sitt eget liv eller valgte å forsvinne for deretyer å starte et helt nyt liv et annet sted.

Når det gjelder sistnevnte teori er det mange som har sine egne meninger, og som mener at dette kan være en plausibel teori – altså at Shaffer rett og slett har stukket av av egen fri vilje. Hvis han har tatt sitt eget liv har han i så fall gjort det på en slik måte at han har sikret seg at absolutt ingen skulle klare å finne liket av ham.

En av disse teoriene er at de nærmeste aldri så noen tegn til depresjon hos Brian, og de hevder at selv om han sørget over tapet av moren bare noen uker tidligere håndterte han dette godt. Noe som imidlertid skal noteres er at kort tid etter at moren døde snakket Brian med kjæresten Alexis på telefonen, og da fortalte han henne at han hadde vanskeligheter med å håndtere alt sammen, og at hun burde gå videre med livet sitt og finne seg noen andre å være sammen med. Ikke lenge etter denne samtalen skal Brian ha tatt tilbake det han sa, og spurt henne om å reise bort med ham.

Som nevnt tidligere: da Brian og faren var ute og spiste middag kvelden Brian forsvant, la Randy (faren) merke til at sønnen så utslitt ut – men som sagt var dette å forvente med tanke på arbeidsmengden på skolen frem mot vårferien, kombinert med tapet av moren. Randy hadde også et sterkt ønske om at sønnen ikke skulle gå ut med Clint den kvelden og heller holde seg for seg selv. Hadde Randy noen forutanelse om at noe var alvorlig galt med sønnen eller at han var i fare?

Selv om mange sitter med følelsen av at Brian aldri ville forlatt familien som sto ham så nær, en lovende karriere som lege eller hans kjærlige og vakre kjæreste som han trolig skulle fri til…. har det allikevel ikke skjedd merkeligere ting enn dette? Vet man egentlig hva som foregår i tankene og hjertene til de menneskene som står oss nær?

Mennesker over hele verden tror de kjenner de som står dem nær, men dette trenger slett ikke å være tilfellet. Mange lever ulykkelige liv eller et liv som andre forventer av dem, uten at dette nødvendigvis vises på utsiden. Kort fortalt: man kan aldri vite hva som foregår inni et menneske før man faktisk spør det.

Selv om vi skriver det vi skriver, så har vi naturligvis ingen belegg for å si at Shaffer kastet alt han hadde over båten og bestemte seg for å forsvinne – kun med det som han sto og gikk i. Mange avviser denne teorien ut i fra det faktum at Brian så tilsynelatende lykkelig ut og at han la planer for fremtiden, samt at det bare ikke var ‘ham’ å gjøre noe slikt

Det er selvsagt vanskelig i dag å forsvinne helt og holden og å fly under radaren uten å bli oppdaget. Helt klart. Men helt umulig? Trolig ikke. Ett argument som taler i mot en slik teori er naturligvis det faktum at det ikke har vært noen aktivitet på bankkontoen hans siden han forsvant, og for å klare et slikt stunt må han ha brukt kontanter – noe han aldri gjorde. Hvem kan si med 100% sikkerhet at han ikke hadde kontanter denne kvelden? Det eneste som er sikkert er at alle og enhver av oss har flere sider og mange av disse sidene er skjult for andre – til og med for de som tror de kjenner oss best.

Hva med Randy Shaffer?

Tragisk nok vil ikke Randy Shaffer få muligheten til å få vite hva som skjedde med sin eldste sønn. I september 2008 traff en stor storm det sentrale Ohio og mens Randy var ute i hagen for å rydde mens stormen pågikk blåste en gren av et tre i nærheten og fikk et dødelig treff på Randy. Naboene fant Randy omkommet morgenen etter.

I en online kondolansebok sto det skrevet: Til pappa, klem fra Brian (De Amerikanske Jomfruøyer).

Denne teksten førte til en etterforskning, men denne kunne bare konstatere at innlegget var lagt ut fra en offentlig datamaskin i Franklin County, og dermed avskrevet som en ondsinnet spøk.

Oppi alt dette kan man knapt tenke seg hvordan Brians bror Derek må ha det, etter å ha mistet begge foreldrene og sin eldre bror i løpet av så kort tid. Man kan nesten bare håpe at han til slutt får svar på de mange spørsmålene som sannsynligvis har plaget ham i mange år.

Håpet er at det er noen der ute som vet noe og som velger å stå frem med den kunnskapen de har om denne mystiske saken.