// Artikkelen inneholder annonselenker. //
Ser du etter en gratis, enkel, steg-for-steg guide for hvordan du kan starte en blogg og hvordan du kan lykkes med den? Kanskje er du ute etter å tjene penger på blogging i tillegg?
Perfekt! Da har du kommet til det rette stedet. I denne artikkelen skal vi nemlig fortelle deg hvordan du starter en blogg og hva som kreves for å lykkes med bloggen din.
Det er ingenting av dette som er komplisert, men det krever allikevel stor innsats fra deg. Jo før du kommer i gang jo bedre er det, men du må huske på å være tålmodig.
Vår guide her på xMag.no viser deg hvordan du kan lage en blogg som er pen og funksjonell, og som vil kunne gi deg en mulighet til å tjene penger på nett.
Er du klar til å starte på vår enkle trinn-for-trinn veiledning? Supert!
Overveldende og krevende? Helt normalt!
Vi vet at det å starte en blogg kan virke både overveldende og krevende. Dette er en skikkelig nyttig guide for nybegynnere og den vil vise deg hvordan du kan bli en blogger med kun enkle datakunnskaper. Uansett om du er 13 år eller 90 år skal du faktisk kunne skape deg en blogg på et par timer – i verste fall.
Å lage seg en blogg i dag er betydelig enklere enn hva det var tidligere, og du kan derfor lære masse av feil som tidligere har blitt gjort. Vi har laget denne gratis guiden slik at alle kan lære seg å blogge raskt og enkelt.
Hva er egentlig en blogg?
Vi har vel alle hørt om en blogg, og for å si det enkelt og kjapt så kan man si at en blogg er en type nettside som i stor grad fokuserer på skriftlig innhold – også kjent som bloggposter eller blogginnlegg. I populærkulturen hører man ofte om nyhetsblogger eller kjendisblogger, men som du vil oppdage i denne guiden så kan du starte en vellykket blogg som omhandler omtrent hvert eneste tenkelige tema.
Bloggere skriver ofte fra et personlig perspektiv, og fordelen med dette er at skriventen kan få en direkte forbindelse med leseren. I tillegg har også de fleste bloggene en kommentar-seksjon hvor leserne kan skrive med bloggeren. Å svare/diskutere/kommunisere med leserne gjør at man får en enda bedre forbindelse/tilknytning mellom blogger og leser.
Denne direkte tilknytningen er en av de største fordelene med å starte en blogg. Forbindelsen gjør at du kan kommunisere og dele ideer med andre mennesker som har samme tankesett som deg. Det tillater deg også å bygge tillit til leserne. Å ha tillit og lojalitet fra leserne åpner også opp dører som kan føre til at du kan tjene penger på bloggen din, hvilket er noe vi skal diskutere senere i denne guiden.
Burde du starte en blogg?
En av misoppfatningene om det å starte en blogg som man skal lykkes med er at man er nødt til å være en dyktig skribent. Dette kunne faktisk ikke vært lengre unna sannheten. Folk leser blogger for å få et personlig perspektiv på ting, og det er derfor de fleste bloggerne skriver på en veldig uformell og konverserende måte.
I tillegg til dette så trenger du slett ikke å være en ekspert på temaet du skriver om for å lykkes. For eksempel vil ikke leserne av en matblogg lese en bok fra en matforsker, men lese om erfaringene fra noen som faktisk har laget noen ekte måltider, hvilke feil de har gjort, hvilke tips de har etc.
For å bli en vellykket blogger er det egentlig bare ett krav som gjelder: lidenskap for det du skriver om!
Når alt kommer til alt så handler blogging om å dele din kunnskap med verden. Å velge et tema som du virkelig liker å skrive om gjør oppstartsprosessen med bloggen utrolig mye enklere. Å skrive om mer enn ett tema går naturligvis også fint! Så lenge du skriver om ting som du er genuint interessert i vil lidenskapen din skinne gjennom og holde leserne dine interessert.
Spørsmålet er derfor: hvorfor skulle du ta på deg bryet med å blogge? Her er et par gode grunner til akkurat det:
* Å tjene penger hjemmefra. Blogging kan være ganske lukrativt hvis man gjør det riktig. Toppbloggerne i både Norge og verden forøvrig tjener nokså gode penger, men til og med en deltidsblogger kan forvente å tjene en pen slant hvis ting gjøres riktig. Den beste biten med blogging er at det kan være en form for passiv inntekt i og med at du kan bruke bare noen få timer i uke på å skrive et blogginnlegg eller to, og deretter fortsetter å tjene penger på det lenge etter at innlegget er skrevet. Vi skal gå i detalj på dette senere i guiden.
* Del din historie. En blogg gjør at du har en stemme som kan bli hørt. Du kan dele din historie med hele verden hvis du ønsker det. En av de vanligste måtene å drive en blogg på er som en dagbok hvor bloggeren deler sine daglige erfaringer. På denne måten kan venner, familie og andre være en del av livet deres.
Anerkjennelse av deg selv og bedriften. Nei, du kommer sannsynligvis ikke til å ha paparazzier snikende i buskende utenfor huset ditt etter det siste blogginnlegget ditt ble publisert. En vellykket blogg kan dog gi deg mye anerkjennelse på det feltet du har valgt å skrive om. Mange bloggere sees på som eksperter på grunn av bloggene de har skrevet, og noen har til og med fått muligheten til å skrive bøker, fått tv-serier og filmer baserte på bloggene de har skrevet.
Finn et fellesskap/samhold. Blogging er i bunn og grunn interaktiv. Du skriver et blogginnlegg og folk kommenterer under. Dette er en flott måte å knytte til seg nye mennesker som har felles interesser som deg. Blogging gir deg også muligheten til å lære disse menneskene noe basert på dine egne opplevelser, og det gir deg muligheten til å lære fra dine lesere også.
De gode nyhetene er at internett vokser i en eksplosiv hastighet, og det er flere mennesker online enn noen sinne. Denne eksplosive veksten innebærer flere potensielle lesere av bloggen din. Kort fortalt: hvis du tenker på å starte en blogg er dette det perfekte tidspunktet å gjøre det på!
Så: hvordan starter du en blogg?
Som vi har sagt: det rent tekniske med å starte en blogg er enklere enn hva man skulle tro, og det er ikke engang spesielt kostbart!
Under ser du hvordan du starter starter en blogg med noen få enkle trinn (vi går gjennom hvert trinn i detalj lenger ned):
* Velg et bloggnavn. Bruk noe beskrivende.
* Få bloggen på nett. Registrer en blogg og velg en hostingtjeneste. På One.com får du 110 kroner i avslag via xMag.no hvis du registrerer et domene hos dem. Velg en abonnement som inkluderer WordPress!
* Tilpass bloggen din. Velg en gratis designmal og tilpass den. Klikk her for å lære hvordan du tilpasser ditt WordPress-tema.
* Skriv og publiser ditt første innlegg. Den morsomme delen!
* Promoter bloggen din. Få flere mennesker til å lese bloggen din. Del i sosiale medier!
* Tjen penger på blogging. Velg mellom flere muligheter for å tjene penger på bloggen din.
La oss komme i gang med å start bloggen din!
1. Velg en navn til bloggen din
Det første steget på veien til en ny blogg er å finne et godt bloggnavn, og den enkleste måten å gjøre dette på er å velge hva du skal skrive om.
Hvis du ikke er sikker på hva du skal skrive om, så finnes det en del måter å finne et godt bloggemne eller bloggtema på.
* Hobbyer og lidenskaper Hobbyer eller andre interesser men liker veldig godt er et supert sted å starte på! Matlaging, reiser, moter, sport og biler er alle suverene og klassiske eksempler. Også blogger om mer obskure hobbyer og interesser kan være vellykkede i og med publikummet ditt bokstavelig talt kan være hvem som helst i verden (som har internett).
* Livserfaring. Alle har lært en lekse eller to i løpet av livet sitt, og dette skriver man gjerne på kontoen for livserfaring. Å dele denne kunnskapen kan være utrolig nyttig for andre som befinner seg i samme situasjon. For eksempel kan man dele sine erfaringer som småbarnsforeldre, eller som fruen til en eller annen…(det finner vi masse av i Norge!) Det kan dreie seg om skilsmisser, det kan dreie seg om sykdom, bryllup, barnefødsel og mye annet. De erfaringene man gjør seg i livet kan føre til at du knytter forbindelser til andre mennesker, og dette er med på å gjøre bloggen din til et nyttig verktøy for både deg selv og andre.
* En personlig blogg. En personlig blogg er en blogg som handler ene og alene om deg. En slik blogg vil inneholde en rekke temaer og emner, og da om alt fra det du gjør til daglig til tilfeldige tanker og funderinger. Dette er en flott måte å dele dine tanker på med verden uten å måtte holde deg til et enkelt tema.
Når du har funnet ut hva bloggen din skal handle om er det på tide å finne ut navnet på den.
Et godt bloggnavn bør være beskrivende, slik at potensielle lesere umiddelbart kan skjønne hva den dreier seg om.
Hvis du blogger om et spesifikt tema så vil det være smart å inkludere dette på et eller annet vis i bloggnavnet ditt. Prøv å ikke heng deg opp i kun ett ord. En matblogg trenger for eksempel nødvendigvis ikke å ha ordet ‘mat’ i seg. Ordene ‘koking’, ‘oppskrifter’, ‘måltid’ etc. er andre ord som sørger for at leserne skjønner hva bloggen handler om.
Hvis du planlegger å lage en personlig blogg hvor du drøfter mange forskjellige emner kan det være smart å bruke ditt eget navn, eller en variasjon av det – i og med at bloggen handler om deg.
Når bloggnavnet er på plass må du ta hensyn til om hvilken endelse domene skal ha? .com er veldig populært, men også .net, .org og naturligvis .no er aktuelt. .no har nylig blitt mulig å bruke for privatpersoner i Norge, og er kanskje det aller beste hvis bloggen er norskspråklig.
Tittelen på bloggen din kan derfor bli minspaghettiblogg.no.
Navnet er på plass og du har funnet ut om du skal ha .no eller .com etc., og da er det bare å finne ut om noen andre har registrert det samme navnet.
Dette gjør du enkelt på One.com.
Hvis du oppdager at navnet du ønsket er opptatt er det et par andre ting du kan gjøre:
* Prøv en annen endelse (suffix). .no er opptatt kan du bruke .com, .org eller noe annet.
* Legg til småord. Ord som min, den, en etc. I stedet for kokeblogg.no så kan du bruke minkokeblogg.no. osv.
* Bruk bindestrek. Legg til en bindestrek hvis du ønsker å bruke navnet ditt. Gundas-kokeblogg.no osv.
2. Få bloggen din på nett
Når du nå har funnet et navn til bloggen din er det på tide å få bloggen på nett. Dette høres som sagt kanskje vanskelig ut rent teknisk, men stegene vi viser deg under vil vise deg prosessen i sin helhet.
For å få bloggen din opp og gå trenger du to ting: blogghosting og software til å blogge. De gode nyhetene er at disse som regel kommer sammen som pakkeløsninger – akkurat som hos One.com.
En blogghost er et selskap som lagrer alle filene til bloggen din og som leverer dem til brukeren når de skriver inn bloggadressen din. Du må ha en blogghost for å kunne ha en blogg. Det finnes gratistjenester, men dette anbefaler vi ikke. Du vil da få en adresse som for eksempel minkokeblogg.blogspot.com. Det er mye bedre med din helt egen adresse ettersom du da har betydelig mer frihet.
Du må også ha en software/programvare for å bygge opp bloggen din, og i denne guiden skal vi vise deg hvordan du gjør det ved å bruke WordPress. WordPress er den mest populære, letteste og mest tilpasningsdyktige programvaren på markedet – etter vår mening. xMag.no er bygd opp med WordPress og det er utrolig enkelt å publisere og drifte disse nettsidene!
Blogghostingen vi anbefaler er One.com og det er flere grunner til det.
* Du får registrere bloggnavnet gratis og sørger derfor for at ingen andre kan ta det.
* Du får WordPress installert automatisk til en veldig liten månedlig kostnad.
* Du får kundeservice 24 timer i døgnet.
* One.com har over 1,5 millioner kunder.
* Du får et billigere abonnement ved å bruke vår link til One.com!
NB! One.com gir xMag.no en kompensasjon ved å gjøre et kjøp via våre linker, og derfor er denne guiden gratis for deg!
1. Klikk her for å få 110 kroner i avslag på ditt kjøp hos One.com
2. Velg din plan. Vi anbefaler at nye bloggere går rett på WordPress-planen.
3. Klikk på ‘Kom i gang’ på den ønskede planen og skriv inn domenenavnet i søkefeltet under ‘Finn det riktige domenenavnet’. Dette er det samme navnet som du fant ut at du ville bruke tidligere i prosessen.
4. I listen som dukker opp under søket velger du ditt domenenavn, og klikker deretter på ‘Gå til kassen’. Du får nå en oversikt over kjøpet ditt, og vil også se at rabatten på 110 kroner er trukket av.
5. Klikk deretter på ‘Fortsett’ og du vil da komme til en side hvor du fyller ut betalingsopplysningene dine.
6. Deretter fyller du ut alt det du trenger i den enkle steg-for-steg prosessen som One.com tilbyr.
7. Når du har kommet inn på kontrollpanelet ditt hos One.com trenger du bare å klikke på 1-klikks-Wordpress-installasjon for å installere WordPress. Verre er det ikke!
Nå vil blogg-softwaren din (WordPress) bli installert, og du er i startgropen til å begynne med WordPress. Du vil også bli bedt om å oppgi passord til din hjemmeside. Passordet til hjemmesiden er et annet enn passordet til WordPress. Du kan jo naturligvis bruke det samme, men det er ikke å anbefale.
Du burde også motta en e-post med login-detaljene til bloggen din.
3. Tilpass bloggen din
Bloggen din er nå på nett, og du er klar til å begynne. Før du skal skrive ditt første innlegg må du imidlertid tilpasse bloggen din og finne det temaet/designet du ønsker å bruke.
Aller først må du logge inn på bloggen din. Du går da til http:/www.dittbloggnavn.no/wp-admin. Du kommer da til innloggings-skjermen til bloggen din (du bytter naturligvis ut dittbloggnavn.no med det bloggnavnet du har valgt). Hvis du er usikker på brukernavn og passord sjekker du e-posten som ble sendt til deg fra One.com og som inneholder denne informasjonen.
Endre blogg-design
Når du har logget inn kommer du til til administratorområdet / kontrollpanelet til WordPress og nettsiden din. Det er her du kan gjøre endringer på bloggen din.
Alle har en eller annen idé om hvordan bloggen skal se ut, og én av de beste tingene med WordPress er at du kan forandre hele layouten og designet med kun noen få klikk.
I WordPress er blog-layouter kjent som ‘themes’ eller ‘temaer’ på norsk, og du finner dette punktet i menyen til venstre under ‘Utseende/Appearance’.
Du vil da få se flere forskjellige temaer som allerede er installert på bloggen din, og da Twenty Seventeen, Twenty Eighteen etc. Dette er godt designede og rene temaer som kan fungere for en hvilken som helst blogg, og faktisk er det mange av de beste bloggerne i verden som bruker disse.
Med mindre du har et veldig spesifikt design i gjøre for din blogg kan det være smart å starte med ett av disse temaene. For å aktivere dem på bloggen din tar du bare muspekeren over temaet og klikker på Aktiver. Det er alt! Du har nå forandret hele designet på din blogg med bare ett klikk.
Hvis du ikke liker noen av temaene som er installert kan du lett velge mellom flere tusen andre gratis temaer. For å installere ett nytt tema går du inn på Utseende —> Temaer —-> Legg til nytt. Legg til nytt-knappen finner du ved siden av overskriften Temaer oppe til venstre.
Du kommer nå til skjermbildet hvor du kan søke etter temaer. Du kan søke blant fremhevede, populære, siste, favoritter og etter funksjonalitet. Ved å bruke funksjonalitetsfilteret kan du velge mellom alt mellom himmel og jord av funksjoner.
Deretter kan du bla frem og tilbake blant de temaene som dukker opp, og når du finner ett du liker er det bare å trykke på ‘Installer’-knappen.
Når temaet har blitt installert klikker du deretter bare på ‘Aktiver’, og da har du endret design på nytt på bloggen din. For å se hvordan temaet ditt ser ut er det bare å skrive inn blogg-adressen din for å sjekke. En kjapp måte å gjøre dette på er å kikke oppe til venstre i kontrollpanelet hvor du vil se navnet på nettstedet ditt. Klikk der og du kommer direkte inn på nettstedet ditt. Når du er inne på nettstedet ditt vil du hele tiden se verktøylinjen til kontrollpanelet oppe til venstre. Hold musepekeren over nettstedsnavnet helt øverst til venstre og du vil få opp en meny hvor du kan klikke på ‘Kontrollpanel.
Det er bare å leke seg litt frem og tilbake her for å bli kjent med hvordan WordPress fungerer – det er lettere enn hva man skulle tro!
Å endre tema/utseende på bloggen er den enkleste tilpasningen du kan gjøre, og det er en masse andre ting du også kan gjøre. Det finner utrolig mange gode bruksanvisninger for WordPress på nett, og det er bare å gjøre et søk i Google!
Sjekk denne videoen som viser deg helt og fullt hvordan du kommer i gang med WordPress.
4. Hvordan skrive en bloggpost og publisere den
Bloggen din er nå oppe og går og det er faktisk på tide å komme i gang med litt blogging! I venstremenyen inne på kontrollpanelet på WordPress klikker du ‘Innlegg/Posts’ Du vil da se at det allerede ligger et innlegg der, og dette er et standardinnlegg som ligger på alle WordPress-blogger, og dette har du ikke bruk for. For å slette det klikker du bare på ‘Legg i papirkurven/trash’, som dukker opp når du holder musepekeren over.
For å begynne å skrive et nytt innlegg klikker du bare på ‘Legg til nytt/add new’. Du kommer nå inn på en tom tekstbehandler, og du skrever deretter tittelen i den øverste boksen og så skriver du blogginnlegget ditt i det store tomme feltet.
Hvis du vil legge til et bilde i innlegget klikker du på ‘Legg til media’-knappen og deretter ‘Last opp filer’ for å velge et bilde fra datamaskinen din. Du kan gjøre justeringer på bildet når du kommer til det neste skjermbildet. Når du er klar klikker du bare ‘Sett inn på side’-knappen som du finner nederst til høyre.
Når innlegget ditt er ferdig kan du klikke på ‘Forhåndsvis’ oppe til høyre for å se hvordan innlegget ser ut. Når du er fornøyd klikker du på ‘Publiser’ oppe til høyre, og du har dermed laget ditt første blogginnlegg!
Gratulerer!
5. Promoter bloggen din
Å lage en blogg som har et godt design og å skrive godt innhold er bare begynnelsen. For å få lesere på bloggen din må du bruke litt tid på å promotere den, og dette er spesielt viktig i starten.
En av de beste og enkleste måtene å få lesere på er å legge linker til bloggen din på dine kontoer på sosiale medier, som f.eks. Facebook og Twitter. Dette er glimrende ikke bare fordi dine venner ser det, men hvis vennene dine deler linken med sine venner igjen vil du automatisk kunne få masse lesere. Hvis du har laget innhold av høy kvalitet på bloggen din vil sosiale medier kunne fungere så godt at det kan gå viralt.
I tillegg til å få nye lesere på bloggen din vil du også ha dine nåværende lesere til å komme tilbake, og det er her markedsføring via e-post spiller en stor rolle. Ved å samle inn e-postadresser fra leserne dine, med deres godkjennelse naturligvis, kan du varsle dem når du publiserer noe nytt på bloggen.
Dette sørger for at folk kommer tilbake til bloggen din, og dette vil ikke bare gi deg flere lesere over tid med, men også bygge et nærmere forhold til dine lesere.
Nyhetsbrev/markedsføring via e-post er et tema som er for stort til å dekke her, men vi skal komme med nye artikler som dekker dette.
Lenger ned i artikkelen kommer vi nærmere inn på hvordan du skal drive trafikk til bloggen din.
Hvordan tjene penger på blogging?
OK. Da starter vi på det som mange lurer mest på: hvordan tjene penger på blogging?
Når sant skal sies finnes det en utrolig mengde guider som forteller hvordan man skal tjene penger på blogging, men du har nå kommet til den beste norske utgaven som finnes.
Videre i artikkelen skal du få en trinn-for-trinn guide for hvordan du som nybegynner kan begynne å tjene penger på bloggen din.
Hvis du starter helt med blanke ark uten trafikk eller innflytelsesrike venner, kan det være lett å lure på følgende: er det fornuftig å tro at du kan tjene penger på blogging. Og når alt kommer til alt: hvordan tjener blogger penger? Reklame eller noe annet?
La oss ta en titt på en fornuftig fremgangsmåte – VI SETTER I GANG!
1. Velg en profitabel nisje
Vi har tidligere sagt at du må blogge om noe som du har en lidenskap for, noe som naturligvis er sant. Men når sant skal sies så er ikke dette den hele og fulle brutale sannheten.
* Å ha lidenskap er ikke det samme som å være sikret å tjene penger.
* Det samme gjelder for ekspertise.
* Hardt arbeid garanterer heller ingenting.
Du kan faktisk være verdens aller fremste ekspert på trekantede epler, våkne opp hver eneste dag med et brennende ønske om å fortelle publikummet ditt hvor mye bedre disse eplene er enn vanlige epler, jobbe og skrive til fingrene blør og øynene faller ut av hodet, følge alle de riktige taktikkene for å få en populære blogg, og …
… Ikke pokker om du kommer til å tjene penger.
Grunnen er denne:
* Ingen bryr seg om trekantede epler
* Selv om de brydde seg, så ville de ikke brukt penger på det.
Med andre ord: du trenger et stort publikum som kjøper ting. Uten det er det egentlig nytteløst. Det er en forutsetning for å lykkes.
Sett deg ned og funder på hva du selv kunne finne på å kjøpe på nettet via en annen blogg? Klær? Sokker? Bøker? Puslespill? Proteinpulver? Mulighetene er mange, og du må derfor tenkte deg nøye om hva du kunne tenke deg å profitere på gjennom din blogg.
2. Skriv bedre innhold!
Hvis du har holdt på med nettsider en stund har du garantert hørt læresetningen ‘Content is King’, og hvis du er ny er det bare å bite seg merke i dette begrepet umiddelbart.
Innholdet er utrolig viktig og læresetningen er sann… til en viss grad. En mer nøyaktig læresetning ville være noe sånt som at ‘Det beste innholdet er Konge’.
Hvis dette er vanskelig å skjønne så kan du tenkte på det på denne måten: Mange bloggere setter seg ned og tenker følgende: ‘Hva skal jeg skrive om i dag’. Deretter rabler de ned noen tanker, gjør sitt beste for å være hjelpsom, original og underholdende. Hvis de er disiplinerte kan det hende at de holder ut et par måneder.
En slik strategi fungerer omtrent aldri, og her får du et par grunner for hvorfor:
* Det du ønsker å si er ikke det andre mennesker ønsker å lese.
* Du bruker ikke et rammeverk for innhold som fungerer.
* Det er ikke den beste posten/innlegget noensinne som er postet om det aktuelle temaet.
Det er såvisst ikke din skyld, og sjansen er vel muligens stor for at ingen har fortalt deg dette – før nå. Du tenkte kanskje bare at du kunne skrive interessant innhold og publisere det.
Så enkelt er det ikke.
Sannheten er at det å ha gode ideer og kraftfulle ord ikke er nok. Du må skape det beste innholdet som noen gang har blitt publisert om de forskjellige emnene, og som mange mennesker er interessert i å lære mer om. Dette fører oss videre til tre nivåer av innholds-skaping:
1. Du vet hvilket innhold som er populært innenfor din nisje, og du skriver kun om disse temaene.
2. Du behersker rammeverket som gjør innholdet ditt mer populært (lage lister, hvordan poste innlegg, hvordan sette inn bilder og videoer…)
3. Innholdet ditt gir mer verdi til leseren enn noe annet innhold som er publisert om dette temaet.
Og nå tenker du kanskje: ‘Herregud ass, det høres tungt ut.’ Du har helt rett. Det er akkurat dét det er.
Å opparbeide seg gode skriveferdigheter kan ta lang tid, og ønsker du å bli en perfeksjonist har du mye arbeid foran deg – det er derfor bare å sette i gang.
Blogging er ikke noe forskjellig fra annet, og jo bedre du er jo enklere vil det være å tjene penger.
Så du lurer altså på hvordan du skal tjene penger på blogging? Bli en kanongod skribent!
Det neste steget vil være å:
3. Hvordan få mer trafikk til bloggen
Når du er en nybegynner kan dét å skaffe seg trafikk være forvirrende. Bør du fokusere på å optimalisere dine nøkkelord. Få Facebook-siden din til å vokse? Legge igjen kommentarer på blogger? Lage videoer som du publiserer på YouTube? Og så videre.
Det finnes en milliard forskjellige taktikker for å skaffe trafikk til bloggen, og alle sier at deres taktikk er den beste.
Stort sett all trafikk som går til skriftlig innhold kommer fra enten Google eller Facebook. Resten av trafikkildene kombinert kommer ikke i nærheten av å konkurrere med disse to gigantene.
Spørsmålet er derfor hvordan du får dem til å sende deg en masse trafikk?
Du kan jo faktisk betale for det. Det liker de jo.
Det er vel dog en grunn for at du lesere akkurat dette innlegget? Du ønsker å å lese hvordan du kan tjene penger på blogging rett og slett fordi du ikke ønsker å betale for trafikken. Du vil ha den gratis, ikke sant?
Se for deg dette:
Det finnes en arena hvor alle bloggerne i din nisje går til for å konkurrere om trafikk. Antallet motstandere du nedkjemper vil bestemme mengden med trafikk du får.
Med andre ord: å skaffe seg trafikk er rett og slett en sport.
* Det er vinnere og tapere.
* For å bli god må du trene.
* Du må studere motstanderen din.
Det er faktisk to idretter og det kan godt hende at du har hørt om begge de to: SEO (søkemotoroptimalisering) og å gå viral på Facebook. Å beherske disse idrettene tar gjerne flere år å lære seg, men du kan skaffe deg nokså greit med trafikk etter bare et par måneder med studering og øving.
Hvilken av disse to idrettene bør du fokusere på?
Svaret finner du ved å se nærmere på disse spørsmålene:
* Er emnet du skriver om noe dine venner og familie jevnlig snakker om / diskuterer på Facebook. For eksempel helse, oppdragelse av barn, dyr osv. Hvis dette er tilfellet er det bare å fokusere på den virale sporten.
* Er emnet du skriver om noe mennesker aktivt søker om informasjon etter på Google? For eksempel spesifikker spørsmål de vil spørre en ekspert om, produktanmeldelser, hvordan-informasjon osv. I så fall: fokuser på SEO
For de aller fleste emnene kan du fokusere på begge idrettene, men enten den ene eller den andre vil være dominant. I så fall bør du fokusere på den som er den dominante.
I blogger-verdenen vil innhold om skriving og gramatikk av og til gå viralt på Facebook, rett og slett fordi vi elsker å kritisere våre slektninger om deres forferdelige norskferdigheter.
På den andre siden snakker du for eksempel sjeldent med din familie om hosting-tjenester, WordPress, affiliating eller andre temaer som er viktig når det kommer til blogging. Dette er noe man søker etter i Google! Blogger-nisjen, som den vi skriver om her, er derfor tungt dominert av søk i Google.
Fra vår side vil vi utvilsomt si at Google utvilsomt er den viktigste kilden til trafikk, og fokuset er derfor tungt på SEO. Vi har dog en side på Facebook hvor vi legger ut innleggene våre slik at folk kan lese dem.
Hvis du er dyktig nok vil du alltid komme til sluttspillet med bloggen din og du vil dermed få trafikk. Kanskje ikke mest trafikk, men trafikk nok til at du kan lykkes.
Deretter kan du fokusere på å …
4. Å få e-postlisten til å vokse med pop-ups!
Du har sikkert fått forespørsel en rekke ganger fra forskjellige nettsider og blogger om å melde deg opp på et nyhetsbrev via en såkalt pop-up annonse. Nyhetsbrev sendes ut til alle de menneskene som står på en såkalt e-postliste og som frivillig har registrert seg der.
Sjansene er også store for at du ser på pop-up annonser som noe som er irriterende.
Slike annonser dukker opp og dekker for det du skal lese, de spør om å få sensitiv informasjon som navn, e-postadresse og kanskje telefonnummer. Noen ganger må du til og med måtte forholde deg til flere forskjellige pop-ups på samme side, og det får deg til å føle deg irritert og uønsket.
Alt dette er noe dritt, for å bruke et slik ord, og du har faktisk all rett til å bli irritert.
Det som dog er viktig å huske på er at det ofte er fra denne kilden pengene kommer. Den beste indikatoren på inntektene på en blogg er størrelsen på e-postlisten.
En tommelfingerregel er at man kan forvente å tjene rundt 10 kroner pr. måned. pr. abonnent på nyhetsbrevet ditt. Har du 1.000 slike kan det indikere en ekstrainntekt på rundt 10.000 kroner i måneden.
Det helt åpenbare da vil være at det må være en prioritet å få e-postlisten din til å vokse. Det kan godt hende at du føler en indre konflikt med å bruke pop-ups, men hva kan du gjøre?
Her får du et par måter du kan se på dette på:
* Hvis en besøkende kommer inn på bloggen din og og ikke gir deg e-postadressen sin, så er sjansene små for at den faktisk returnerer. Du kommer aldri til å få ytterligere en mulighet til å hjelpe denne personen.
* Hvis du mener at innholdet ditt er det absolutt beste og at du tror at du kan hjelpe dine lesere over tid, så mener vi bestemt at du skylder dem å være så pågående som mulig for å holde kontakten. Med andre ord: å ikke bruke pop-up er uetisk! Litt irritasjon er en liten pris å betale for å få muligheten til å skaffe seg faste lesere.
Husk også på at dette ikke innebærer at du må være ekstremt pågående eller spammete. Du kan helt klart bruke pop-ups på en autentisk måte. Du bør imidlertid bruke dem, i alle fall hvis du ønsker å tjene penger.
5. Begynn å tjene penger med affiliate-tilbud
Alright, så du opererer nå i en profitabel nisje, du har trafikk og en e-postliste. Hva kommer så?
En masse bloggere forsøker seg på å skape et kurs, en bok eller et samfunn av et eller annet slag, og dette kan være en feil etter vårt syn. Før du begynner å selge ting behøver du konkret bevis på at dette er ting som gjestene dine vil kjøpe. Hvis ikke risikerer du å kaste bort måneder og år av livet ditt på å pushe produkter som ingen vil ha.
Den enkleste måten å få tak i disse bevisene på er affiliate-produkter.
Ved å se hva ditt publikum kjøper fra andre mennesker kan du få en mye bedre følelse av hva de kan komme til å kjøpe fra deg. Hvis du promoterer et produkt og det konverterer godt kan du vurdere å skape et lignende produkt. Hvis det ikke konverterer godt i det hele tatt bør du vurdere å bevege deg videre.
Med andre ord: affiliating gir deg muligheten til å drive en slags markedsundersøkelse. Som en bonus får du jo betalt provisjon hvis kundene kjøper produktene du reklamerer for via din side. Du lærer derfor ikke bare hva publikummet ditt ønsker å kjøpe, men du tjener også penger på bloggen din samtidig. En ganske bra metode, spør du oss.
6. Utvikle en unik mekanisme
Før du tenker på å lansere et eget produkt eller en tjeneste er det et essensielt punkt om den menneskelige natur du er nødt til å forstå:
Når noen kjøper noe forventer de en overgang fra der de er nå (punkt 1) til dit de ønsker å være (punkt 2).
* Når du kjøper en hamburger ønsker du en overgang fra å være sulten og ha lyst på en burger (punkt 1) til å spise en herlig burger og føle deg mett (punkt 2).
* Når du leier en elektriker ønsker du en overgang fra å mangle en sikring i skapet (punkt 1) til å ha tilstrekkelig med elektrisitet inn til huset (punkt 2).
* Når du kjøper et SEO kurs til bloggen din ønsker du en overgang fra å bli ignorert av Google (punkt 1) til å kunne konkurrere om viktige nøkkelord (punkt 2).
Suksessen til et produkt eller en tjeneste er derfor avhengig av å hjelpe kundene til å oppnå denne overgangen. Hvis leseren din ikke kommer seg til punkt B vil den typisk nok se på opplevelsen som et nederlag.
Det magiske spørsmålet er derfor hva som gjør deg utstyrt til å levere denne overgangen på en bedre måte en dine konkurrenter.
Svaret på dette er noe som man kan referere til som en unik mekanisme. Det handler om deg og din metode som gjør deg bedre til å hjelpe kundene/leserne på et bedre vis enn det andre kan.
Tjen penger på bloggen din – 7 metoder
Nå har du et godt og generelt rammeverk som du kan bruke til å utvikle bloggen din, og da er det egentlig bare å hopper rett over på det som går på hvordan du kan tjene penger på å blogge.
Her er 7 metoder som er velkjente metoder over hele verden når det kommer til muligheten til å tjene penger på bloggen din:
1. Kurs på nett og workshops
Svært mange av de menneskene som tjener alvorlig store summer på sine blogger gjør dette gjennom å avholde kurs eller workshops. Det er ikke bare kurs som omhandler blogg-vekst og hvordan man skal bli rik på nett som lykkes – det kan dreie seg om hva som helst.
Man kan finne blogger som omhandler omtrent et hvilket som helst kurs som det tjenes penger på, og det kan dreie seg om interiør, klær, moter og mye annet. Er det noe du har spisskompetanse i og som du mener mange kan dra nytte av, så kan det være verdt å tenke på å lage et online kurs.
2. Bøker og e-bøker
En god del skribenter økt inntektene fra bloggsuksessen sin med å gi ut bok eller e-bok. Trenger vi å nevne Sophie Elise, som fikk en bokavtale på bakgrunn av den enorme interessen som omgir hennes person?
Selvpubliserte bøker kan også bli en suksess, og har du for eksempel stor kompetanse om et fag har du alle muligheter til å gi ut din egen bok.
3. Affiliate markedsføring
Hvis du ønsker å få en passiv inntekt fra bloggen din er en av de beste metodene å gjøre det på markedsføring som affiliate. Dette innebærer at du anbefaler produkter og tjenester fra andre selskaper i bytte for provisjon ved et salg via din side.
Har du mange lesere innenfor en spesiell nisje, for eksempel innenfor helse, så kan du tjene godt med penger på å anbefale forskjellige helseprodukter som er relevante for innholdet ditt.
4. Annonsering
Annonsering er en av de viktigste inntektskildene for nordmenn som driver store blogger. Ofte er dette produktplasseringer inne i teksten og gjerne kombinert med bilder av produktene. Som nevnt er Sophie Elise en gigant innenfor dette feltet og på grunn av at hun har så mange lesere er hun naturligvis et interessant sted å annonsere på for motebedrifter, bedrifter som driver med skjønnhetsprodukter og så videre.
5. Foredrag
Hvis bloggen din virkelig tar av og du begynner å bli sett på som en autoritet innenfor ditt felt, så vil du faktisk bli overrasket over hvor mange invitasjoner du kan komme til å få – og da invitasjoner til å holde foredrag eller lignende, og dette kan være skikkelig profitabelt. Du kan faktisk tjene 10.000 kroner til 100.000 kroner på et foredrag, og det er jo ikke så aller verst for et foredrag på alt fra 45-90 minutter!
6. Coaching / konsulenttjenester
Selv om dette ikke nødvendigvis er noe for alle så kan litt coaching eller konsulenttjenester over for eksempel telefonen gi deg gode inntekter – selv om publikummet ditt er lite. Kanskje kan du gi noen råd om hunder eller kurs om hundehold? Kanskje kan du tilby å komme med tips om interiørdesign? Kanskje kan du tilby treningsopplegg som personlig trener? Det er mange ting man kan gjøre innenfor dette feltet, og hvis man er dyktig på et felt – hvorfor ikke tilby hjelp til andre som ønsker din hjelp?
7. Tilby freelance-tjenester
Det neste skrittet fra konsultering og coaching er å faktisk gjøre jobben for dine kunder! Dette er en måte å tjene mer penger på enn mange andre metoder, men det tar typisk lenger tid og er mer slitsomt. Det finnes bloggere som tjener store penger på bloggen sin selv om de ikke har noe mer enn et par tusen lesere.
Da bruker man bloggen sin som hovedmekanismen til å få tak i klienter. Du kan kanskje tilby deg å utføre skrivetjenester eller fototjenester? Også her er mulighetene endeløse og det er bare fantasien din som setter grenser.
Som du ser er det mange måter å tjene penger på bloggen på, og det gjelder at du gjør en meget grundig jobb og gjør jobben på den riktige måten.
Vi ønsker deg lykke til!
Kilder: The Blog Starter og SmartBlogger.com