
Er du en av de mange som virkelig har begynt å lytte til podcasts? Hvis du er en av oss vet du naturligvis hvor mye spennende, morsomt og underholdende som finnes av slike publikasjoner på nettet, og det beste av alt er at det er helt gratis å lytte til!
Kanskje går du også med planer om å lage din egen podcast som du kan legge ut? Hvorfor ikke? Det er utrolig gøy og givende, og i denne artikkelen skal vi skrive litt om følgende: hvordan lage en podcast selv! Les videre og vi skal gi deg de starttipsene du har behov for i vår omfattende guide.
Følg med videre!
En liten introduksjon
Podcast-bølgen som nærmest har ridd hele verden de siste årene viser ingen tegn til skulle bremse opp – kanskje tvert i mot! Det sitter utvilsomt mange mennesker rundt om i godstolene og sofaene og drømmer om å starte sin egen podcast med en opptaksmaskin, men husk på følgende: hvis man skal lage en podcast som fremstår som profesjonell er ikke dette nødvendigvis så enkelt som det kan virke, men det er fortsatt ingen umulighet.
Som sagt skal vi i denne artikkelen vise hvordan du skaper, tar opp og publiserer din egen podcast, samtidig som vi forteller deg hvordan du skal få folk til å lytte til den.
Før du starter: vær obs på at du på forplikte deg!
Før du setter i gang med full innsats er det viktig å være klar over at dét å lage en podcast krever en stor innsats, og i hvert fall hvis man skal få den til å gå videre fremover. De er ikke bare opptak av mennesker som prater (i hvert fall ikke de som er gode og som skiller seg ut), og skal man lage en podcast må man behandle den som man ville behandlet ethvert annet omfattende prosjekt.
Vi nevnte at podcasting er ekstremt morsomt og spennende, men det er én ting du må huske på før du setter i gang: du må overfor deg selv forplikte deg til å gjøre jobben skikkelig, og du må gjøre alt det som potensielt kan komme til nytte for deg, men som krever tid og innsats å få til.
Det er enkelt å anta at podcaster er enkle å produsere ettersom de kun består av lyd, men du skal så visst ikke la deg lure. Det kan da mye tid å sette sammen en slik, og dette gjelder spesielt i starten. Podcaster fungerer også aller best når de lanseres jevnlig. Hvis du er ute etter å skaffe deg en trofast lytterbase må du være forberedt på å slippe episoder på jevnlig basis. Alt i alt kan altså podcasting være morsomt arbeide, men det er fortsatt et arbeid og burde derfor behandles som det.
Du skal heller ikke forvente å bli rik av podcasting. Det er naturligvis mulig å skape inntekter på dette, men det krever vanligvis annonser og sponsorer, men dette kan du bare se langt etter inntil du har bygd opp en stor lytterbase som det vil lønne seg for annonsører å gjøre et fremstøt mot. Hvis du ikke er interessert i å starte en podcast bare for moro skyld eller for å la din stemme bli hørt, så er det ikke sikkert at du får så mye ut av opplevelsen med mindre du allerede har et publikum.
Ting du trenger
Du kan enkelt og greit ikke starte en podcast uten at du har en minimum av utstyr tilgjengelig, og har du godt utstyr blir jobben betydelig enklere.
Her er det du trenger for å starte en podcast:

Mikrofon(er): Enhver mikrofon vil kunne fungere for å gjøre opptak til en podcast, men vær klar over at lyttere vanligvis vil høre forskjellen på lav og høy kvalitet på mikrofonene. Når du kikker rundt etter mikrofon må du også bestemme deg for om du skal bruke av typen USB eller analog (XLR). USB-mikrofoner konverterer analog lyd til digital slik at du kan plugge USB-mikrofonen direkte inn i enhver PC og starte opptaket uten noen problemer – men du kan få lavere lydkvalitet sammenlignet med analog lyd.
Tatt i betraktning at du ikke behøver noen ekstra verktøy eller utstyr for å ta opp med en USB-mic så vil disse som regel være litt billigere i det lange løp. Analoge mikrofoner bruker XLR-kontakter, hvilket betyr at du trenger ytterligere litt utstyr for å få lyden inn på datamaskinen. Du får bedre kvalitet på lyden og kan bruke mikrofonen sammen med annet utstyr (for eksempel hvis du har et PA-system og ønsker å spille live musikk). Hvis du har et gaming-headset eller andre enkle mikrofoner liggende kan du bruke slike også.
Bærbar XLR-opptaker (valgfritt): Hvis du planlegger å bruke analoge mikrofoner til din podcast trenger du noe som fanger opp den analoge lyde og konverterer den til digital lyd. Bærbare XLR-opptakere kan fange flere mikrofonkanaler gir deg muligheten til å gjøre litt grunnleggende lydstyrke-justeringer og muting mens du er på farten. Lydfilene organiseres og lagres automatisk på en minnebrikke som du kan putte i en kortleser eller direkte i datamaskinen din. Dette er fantastiske verktøy, men de kan være kostbar – og da gjerne noen tusenlapper, alt etter hvor mange kanaler og valgmuligheter du har behov for.
Audio interface (valgfritt): Hvis du ønsker å gjøre opptak direkte til datamaskinen din med analoge mikrofoner vil du ha behov for det som kalles for audio interface. Dette er en type utstyr som lar deg komple til en eller flere analoge mikrofoner og som konverterer analog lyd til digital lyd. De fleste audio interfaces vil du kunne koble til datamaskinen med USB eller Firewire. Audio interfaces behøver ikke å være spesielt kostbare og kan ligge fra noen hundrelapper til flere tusen kroner, litt avhengig av hva du har bruk for.
En datamaskin: Enhver Windows eller Mac datamaskin fungerer fint til å ta opp, redigere og laste opp podcasten din med. Heldigvis krever ikke lydredigering så enormt mye datakraft. I tillegg må datamaskinen ha de riktige inngangene, alt etter hvilken innspillingsmetode du velger. Hvis du bruker USB-mikrofon må du naturligvis ha en tilgjengelig USB-inngang, og hvis du bruker analoge mikrofoner med en portabel XLR-opptaker eller en audio interface vil du behøve enten en 3,5 mm audio-in jack, en USB-inngang eller en av og til en Firewire-inngang. Før du bruker penger på utstyr er det derfor viktig at du har en datamaskin som støtter det utstyret du går til innkjøp av.
Redigeringsutstyr for lyd: Til det faktiske opptaket og redigeringen av lyden trenger du en digital arbeidsstasjon (DAW), og her finnes det mange gode valg å gjøre – men lisensen til noen av disse kan være nokså kostbar. Lisenser for profesjonelle DAWs som for eksempel Pro Tools og Reason kan være alt fra en tusenlapp til ganske mange tusenlapper. Man har også apper som Hindenburk som tilbyr enklere lydredigering og som koster rundt 6-700 kroner. Reaper er også et godt alternativ og ligger på rundt 350-400 kroner. Adobes audio software Audition er tilgjengelig for rundt 200 kroner pr. måned. Et tips er at du rett og slett ikke bør begynne å bruke penger på dyre lisenser hvis du er i nybegynnerfasen.
Det kan rett og slett var helt greit å starte med et gratisprogram som Audacity hvis du befinner deg i startgropen, og det er dette programmet vi skal holde oss til i resten av guiden.
Pop Filter (valgfritt): Jo klarere og tydeligere lyden er, jo bedre er det. Pop filter er ikke påkrevd, men er forholdsvis billige og sørger for at man unngår sjenerende lyder på opptaket. Munnen vår lager ganske mange smattelyder og plosiver og andre irriterende lyder, og et slikt filter kan hjelpe godt på. Hvis du ikke vil kjøpe et slikt kan du faktisk lage et selv.
Du sitter kanskje igjen med en følelse av at alt dette utstyret er nokså kostbart? Du tar ikke helt feil i det, altså. Husk uansett på at et ålreit/godt lydutstyr varer for evig hvis du tar godt vare på det. Det kan være litt dyrt å komme i gang, men etter de første innkjøpene er du rett og slett klar til å sette i gang!
Trinn 1: Begrens tema og finn din nisje
Akkurat som med blogger så finnes det tonnevis av podcaster der ute på nettet. Det betyr at du sannsynligvis kan finne en podcast som omhandler omtrent alt mellom himmel og jord. Ikke mist gnisten av den grunn! Selv om ethvert tema allerede er dekket så må du bare finne din egen vri for å gjøre en gammel idé om til noe nytt.
Hvis du for eksempel ønsker å lage en podcast om musikk må du spørre deg selv om det finnes et publikum der ute som har lyst til å høre på det du har å si. Kanskje kan du smalne av ideen til fra å gjelde musikk generelt til noe mer spesifikt som for eksempel indiepop? Nå er det du skal dekke blitt noe helt spesifikt, og da for eksempel musikken, menneskene og kulturen til indiepop. Når temaet ditt er smalnet av vil dette hjelpe deg å komme med en egen vri på det. Kanskje kan du sitte med noen venner i ditt ‘studio’ og ta en pils mens dere diskuterer musikksjangeren? Det er jo på en måte sant at alt har blitt gjort før, men alt har ikke blitt gjort på den måten du ønsker å gjøre det på. Finn en vinkling som er personlig interessant for deg, og du vil virkelig dra nytte av det.
Trinn 2: Last ned, installer og gjør klart Audacity
Som sagt tidligere er Audacity et flott hjelpemiddel for de som vil starte med podcast. Det er et åpen kildekode (gratis) og du kan bruke det så lenge som du vil. Det er også tilgjengelig for både Windows OSX og Linux. Før du kan begynne å ta opp er det er par triks du må vite slik at du setter opp programmet skikkelig:

* Last ned Audacity fra audacityteam.org og installer det.
* Koble mikrofonen til og åpne Audacity.
* Se om mikrofonen blir gjenkjent/oppdaget av programmet ved å sjekke nedtrekksmenyen ved det lille mikrofon-ikonet. Hvis du ser mikrofonen din skal du velge den.
* I hjørnet oppe til venstre skal du kunne se pause-, play-, stopp,- tilbake-, og fremoverknapp – i tillegg til opptaksknapp. Klikk på opptaksknappen og snakk i mikrofonen for å sjekke at den fungerer skikkelig.
* Stopp opptaket og spill av det du har tatt opp for å sjekke at alt høres ok ut.
* Du skal eksportere lydfilen til MP3-format senere. For å gjøre det må du laste ned og installere Lame MP3 for enten Windows eller Mac.
* Når programmet er installert lukker og gjenåpner du Audacity. Ta opp noen sekunder av din egen stemme, som tidligere, og gå deretter til Fil/File, Eksporter lyd/Export Audio og velg MP3 i ‘Save as type’ i nedtrekksmenyen. Gi filen din et enkelt navn som f.eks. test1 og lagre den på maskinen din.
* Finn MP3-filen og prøv å spill den av i din foretrukne MP3-spiller for å sjekke at alt fungerer som det skal.
* Hvis lyden i filen høres bra ut er du klar til å starte å ta opp din Podcast i Audacity.
Ta opp og rediger din podcast i Audacity
Å gjøre opptak i Audacity er nokså rett frem, men det er et par ting du burde gjøre før du går i gang med ditt første show:
1. Koble til mikrofonen din og gjør et kjapt opptak, som tidligere, og sjekk lydnivåene.
2. Du kan justere volumet på opptaket med bryteren rett over nedtrekksmenyen hvor du valgte mikrofonen.
3. Når du har funnet et nivå som fungerer fjerner du bare testopptaket ved å klikke på den lille X’en oppe til venstre i lydsporet. Dette trenger du ikke mer.
4. Forsikre deg om at opptakslokalet ditt er stille og gjør et testopptak med 5 sekunder stillhet. Dette kalles for rom-tone og du kan bruke denne til å kutte vekk ting som banning eller til og med til å dekke over bakgrunnsstøy som inntreffer når du tar opp. Du kan mute dette sporet for øyeblikket ved å klikke på mute-knappen på vestre side av sporet. Du kan også minimere det ved å klikke på bilen nede til venstre på sporet.
5. Gå til Fil og klikk Save Project As, og velg et navn til prosjektet ditt. Husk på at dette ikke eksporterer noen lyd, men at det lagrer fremdriften din.
Nå er du klar til å faktisk gjøre opptaket av hoveddelen av din podcast! Bare trykk på record-knappen og Audacity vil starte opptaket av lyden din i et nytt spor. Når du er ferdig med å ta opp trykker du på stopp-knappen. Verre er det ikke! Før du fortsetter må du være sikker på at du lagrer arbeidet ditt fortløpende. Nå er det på tide å legge til musikk og foreta de nødvendige redigeringer som måtte foreligge.
1. Gå til File, deretter import og deretter Audio. Lokaliser musikken du har valgt (eller din egen hvis du har laget selv) og klikk på Open. Musikken vil da droppes inn i Audacity som et eget spor.
2. Finn Valg/Selection-verktøyet i verktøylinjen. Det ser ut som en skrivemarkør.
3. Dra valgverktøyet over den delen av musikken som du ønsker å bruke til intro og outro.
4. Når du har gjort valget ditt finner du Trim Audio-knappen i verktøylinjen og klikker på den. Du vil nå sitte igjen med kun den utvalgte musikken.
5. Musikken er fortsatt markert og du finner da kopi-knappen i verktøylinjen og klikker på den. Du kan også bruke CTRL+C eller Commend+C.
6. I det samme musikksporet kan du klikke til høyre for musikkutvalget, og deretter finne Lim inn-knappen i verktøylinjen og klikke på den (eller CTRL+V eller Commendo+V). Du har nå både intro og outro musikk, men vi er fortsatt ikke helt ferdige.
7. Med Valg-verktøyet velger du én av musikk-kopiene. Gå deretter til Effectsi toppen og velg Fade Out. Gjør det samme på den andre musikken men velg Fade In i stedet for. Nå er intro og outro-musikken klar til bruk.
Hvis du trenger å kutte noe vekt fra podcasten din, som for eksempel banning eller annen informasjon som ikke skal publiseres er dette enkelt å fikse.

1. Finn den delen av lyden som skal fjernes.
2. Bruk valg-verktøyet og velg det som skal bort.
3. bruk Cut-knappen i verktøylinjen og klikk. Vips, så er det vekk! Alternativt kan du bruke Silence-knappen.
4. Husker du på rom-tonen du tok opp tidligere? Du kan kopiere en del av denne og overlappe den med det du har kuttet bort slik at du ikke får en så skarp stillhet.
Nå som musikken er klar og du har gjort de nødvendige endringene kan du nå sette alt opp med Time Shift-verktøyet (to piler som er forbundet med en tynn linje). Nå er det bare å flytte hver lyd-del i sitt respektive spor til du er fornøyd med hvordan de står i forhold til hverandre. Her kan du leke deg lit rundt slik at du får det helt riktig.
Hvis du ikke liker hvordan stemmen din høres så god ut som du ønsker, er det et par justeringer du kan gjøre. Du kan for eksempel bruke compression og EQ-settings for å få lyden til å ligne radiokvalitet. Den beste måten å bruke compression (komprimering) og equalizer-innstillingene på finnes det mange artikler om, men videoen under er til god hjelp. Her får du et kjapt overblikk over hvordan du gjør slike endringer i Audacity.
Når alt høres ut som du vil det skal gjøre må du for all del huske å lagre arbeidet ditt – noe du skal gjøre hele tiden underveis i prosessen.
Valgfritt: Opprakt med flere mikrofoner eller opptak fra Skype
Selv om Audacity er et meget bra og kraftig program, så må man påregne litt ekstra arbeid og penger hvis man skal bruke flere mikrofoner. Hvorfor skal man bruke flere mikrofoner da? Vel, det gjør det mye enklere å fikse lyden enden der og da ved å justere mikrofonnivåer eller senere hvis man har flere lydspor tatt opp på en og samme gang.
Selv med flere USB-mikrofoner vil Audacity kun kjenne igjen en lyd-input om gangen. Teamet i Audacity har dog kommet med noen forslag for hvordan man kan jobbe seg rundt denne begrensningen:
Windows: For å bruke flere USB-mirofoner på Windows kan du forbinde dem på en enkelt opptaksenhet med å bruke en software som for eksempel Voice Meeter (gratis) eller Virtual Audio Cable (prøveversjonen støtter opptil tre enheter). Lyden fra hver mikrofon vil plukkes opp helt fint, men alle nivåjusteringer må gjøres gjennom programmet. I Audacity vil du fortsatt bare se ett enkelt opptak å redigere.
OSX: I OSX 10.7 eller senere versjoner kan du forbinde enheter uten noen ekstra programvare. Sjekk ut Apples instruksjoner her .
Bruker du analoge mikrofoner er det to måter å gjøre det på:
* Bruk en audio interface eller mikser som lar seg koble til datamaskinen din.
* Ta alt opp på en portabel XLR-opptaker og last opp filene til datamaskinen din.
For å bruke analoge mikrofoner på du ha en av disse enhetene uansett, men skaffer du deg en som støtter flere mikrofoner er du klar til å sette i gang!
Hvis du skal intervju noen eller medprogramlederen din ikke befinner seg i nærheten, og du må bruke Skype eller Google Hangouts, kan det bli litt verre. Audacity støtter ikke opptak fra Skype direkte, men også her har Audacity noen smarte forslag man kan benytte seg av – både for Windows og Mac. Du kan bruke programvare som MP3 Skype Recorder eller Pamela og importere lyden fra oppringingen inn i Audacity på samme måte som du importerer musikk eller andre lydfiler. Når de er kommet inn i Audacity kan du justere nivåer og sørge for at alt høres bra ut.
Som sagt er Audacity et meget bra program, og spesielt ettersom det er gratis, men det har altså sine begrensninger. Hvis du virkelig begynner å få dreisen på podcasting og ønsker å fortsette med det, anbefaler vi at du etterhvert skaffer deg et bedre DAW-program etter hvert.
Trinn 4: Tagg og eksporter din MP3-fil i Audacity
Å eksportere din podcast som en MP3-fil skal være enkelt ettersom du satte opp MP3-eksporteringen før du startet med opptakene. Det er fortsatt noen viktige ting du må gjøre når du eksporterer, dog. For å forsikre deg om at filen er klar til opplasting til et eller annet sted er du nødt til å redigere filens metadata (også kalt tagging). Metadata er informasjon som vises uansett hva filnavnet er og inkluderer ting som tittel, spornummer, album og navnet på artisten.
Heldigvis lar Audacity deg gjøre dette når du eksporterer lyden som MP3, og du gjør det på denne måten:
* Gå til Fil og deretter Export as MP3.
* Gi navn til filen (for eksempel podcast-navnet og nummeret på episoden) Trykk arkiver.
* Nå vil du få muligheten til å redigere metadata. Skriv inn all nødvendig informasjon (dette skal vi gå gjennom straks). Du kan også legge til og fjerne deler her alt etter hva du ser nytten av.
* Lagre informasjonen du har fylt inn (lagre som standardverdier), slik at du slipper å fylle inn all informasjonen på nytt for fremtidige episoder.
* Trykk OK. Din MP3 vil nå eksporteres og være klar for opplasting.
Hvis du ikke er sikker på hvordan du skal fylle ut informasjonen i metadataen har Audacity noen forslag også til dette:
* Artistnavn: Navnet/navnene på episodens verter eller navnet på nettverket ditt
* Sportittel: Tittelen og nummeret på episoden.
* Albumtittel: Navnet på podcasten sin. Husk på at dette gjelder tittelen for hele showet og ikke for den enkelte episoden.
* Spornummer: Episodenummeret. Dette hjelper deg å sortere episoder kronologisk hvis en avspiller ikke leser av publiseringsdatoen eller de modifiserte datoene.
* År: Året podcasten har blitt gitt ut.
* Sjanger: Her kan du velge det som passer best (musikk, sport eller rett og slett ‘podcast’).
* Kommentarer: Her passer det med en kort oppsummering av episoden. Du kan også legge inn nettsideadressen til podcasten din, copyright-informasjon og andre ting.
Metadata er viktig hvis du ønsker å legge podcasten din i en katalogoppføring eller lignende. Bruk derfor tid på å fylle ut så mye informasjon som mulig her.
Valgfritt: Finn temamusikk
Å skrive og spille inn din egen temamusikk er utrolig vanskelig, og spesielt gjelder dette hvis du ikke aner hva det er du holder på med – og det vil sannsynligvis ikke høres spesielt bra ut. Overlat dette til proffene og finn gratis musikk på steder som f.eks. Free Music Archive.
* Gå til nettstedet og søk etter musikk gjennom sjanger eller søk.
* Finn et spor som du liker og last den ned.
* Det kan ta litt tid å finne akkurat det du er ute etter, men når du gjør det behøver du kun å kreditere artisten i podcastens beskrivelse.
Trinn 5: Velg et sterkt navn og lag et coverbilde
Hvis lyttere skal finne din podcast er navnet på showet ditt viktig. Du skal rett og slett velge et navn som tydelig kommuniserer til publikum hva showet handler om. Husk på at folk søker etter podcaster i Google, og det vil derfor være smart av deg å velge et navn som er relevant til innholdet, slik at du har muligheten til å jobbe deg oppover i søkeresultatene.
Du trenger også et bilde til podcasten din, og dette er en av de første tingene lytterne vil se nå de finner showet ditt – det bør derfor se bra ut. Et bilde er også påkrevd om du skal føre opp podcasten din i kataloger som iTunes, Sticher etc.
Coverbildet kan være et foto eller et stykke tilfeldig kunstarbeid, litt avhengig av hvordan du vil presentere showet ditt. Hvis det handler om deg kan du rett og slett bruke et bra fotografi av deg selv. Du kan også bruke en enkel logo hvis du ønsker det, så lenge den har noe å gjøre med det du snakker om på podcasten. Du vil rett og slett at bildet gir et godt hint om hva showet ditt virkelig handler om. Uansett hva du velger å bruke må du huske på at showets tittel vises på bildet. Hvis du ikke er trygg på å lage et slikt coverbilde selv finnes det gode løsninger på dette: ikke vær redd for å leie en designer til å gjøre denne jobben, og du kan få billige arbeider laget på nettsteder som Fiverr og 99designs.
Podcast-bilder må ha en viss størrelse, for hvis ikke vil ikke bildet se bra ut når det blir forminsket. Det er også slik at enkelte kataloger ikke vil akseptere podcaster hvis bildene ikke har riktig størrelse.

Under ser du hva du bør gå for:
* Bildet må være minst 1400 x 1400 pixler.
* Bildet må være i formatene .jpg eller .png (.jpg foretrekkes).
* Bildet må se bra ut også når det forminskes til 300 x 300 pixler.
* En god tommelfingerregel er å optimalisere bildet til å se bra ut i størrelsen 150 x 150 pixler. Hvis det ser bra ut når det er så lite vil du ikke støte på noen problemer.
Trinn 6: Finn et sted å laste opp podcasten til
Når du er ferdig med taggingen og eksporteringen av podcasten din er det på tide å finne et sted hvor du kan laste opp MP3-filen din. Å få podcasten lagt ut et sted er essensielt, i og med at du da kan begynne å distribuere showet ditt til kataloger og apper via RSS-feed. Her er noen gode muligheter for nybegynnere:
Din egen nettside:
Det aller beste i det lange løp er å sette opp din egen nettside fra bunnen av og ved bruk av publiseringløsninger som WordPress eller Squarespace.
Hvis du stikker over til One.com kan du der kjøpe ditt eget domene, og da kan det være lurt at nettsted-navnet har det samme navnet som showet ditt. Du får der kjøpt domene for 100-200 kroner + WordPress installert for et visst månedlig beløp (varierer litt).
WordPress er selve publiseringsplattformen og gir deg full redaksjonell frihet og eierskap til din podcast. Dette kan være et nitidig arbeid for en nybegynner, men gjør du det riktig fra starten av sparer du deg ekstremt mye arbeid og problemer i fremtiden – spesielt hvis podcasten går bra! Å skulle flytte republisere 40 episoder, bytte om url’er i kataloger osv er et stort arbeid og vil i tillegg koste deg lyttere.
Fordelen med WordPress er at man kan installere såkalte plugins, og for podcaster finnes det mange slike som gjør publiseringen enklere. Husk også at WordPress lar deg velge mellom millioner av gratis design til hjemmesiden din som installeres med et enkelt klikk! Du trenger derfor ingen programmeringskunnskaper.
SoundCloud: SoundCloud tilbyr gratis podcast-hosting, men har også betalingsløsninger som man kan bruke når ting blir litt mer seriøst. Her kan du distribuere din podcast via RSS. Din podcast kan også publiseres på SoundCloud (selve nettsiden), og da blir det enkelt å dele showet i sosiale medier, blogger og andre nettsider.
Det finnes mange andre slike løsninger, og et kjapt søk i Google vil hjelpe deg langt på vei. Som sagt anbefaler vi å gjøre den ekstra jobben med å sette opp en egen nettside for ditt show.
Trinn 7: Få podcasten din inn i iTunes
Det finnes som sagt mange podcast-kataloger som du kan registrere din egen podcast i, og dette kan være Stitcher, Blubrry og Miro – for å nevne noen. Noen podcastere vil uansett tenkte og si at det kun er én katalog det gjelder å komme seg inn i: og det er iTunes. Det er den mest populære og har den største rekkevidden, og under ser du hvordan du får podcasten din registrert i iTunes podcast-katalog:
* Sjekk tittelen, forfatter, beskrivelse og albumbilde som er tilknyttet din podcast-lydfil der hvor du hoster den (din egen nettside, SoundCloud etc.). iTunes bruker disse feltene til å søke. For mer informasjon og tips kan du sjekke ut iTunes offisielle podcast-spesifikasjon her.
* Lokaliser din podcasts RSS feed-url og kopier den.
* Last ned og åpne iTune.
* Oppe til venstre i iTunes vil du se at det står ‘Musikk’ – klikk på dette ikonet og velg Podcast nederst.
* Du vil deretter i menyen til høyre se at det står ‘Send inn en podcast’ – klikk der.
* Du blir deretter fraktet til en ny side hvor du må logge inn med din Apple-id.
* Du fyller deretter inn RSS feed-url i adressefeltet som dukker opp, og klikker deretter ‘Validate’ og så ‘Submit’
Det skulle faktisk holde! Ikke vær utålmodig ettersom det kan ta opptil et par uker før podcasten din legges til. Den vil bli vurdert av et team som undersøker om alt er som det skal.
Helt til slutt: Selv om det er utrolig spennende å få ut podcasten din slik at alle kan lytte til den, så kan det være lurt å vente med å legge den til i iTunes til du har et par episoder klar. Å legge inn kun én episode kan føre til at de som har snublet over showet ditt blir utålmodige! Å legge inn kun én episode kan også føre til at du ikke blir fremhevet eller promotert som en nyhet og noe som er verdt å få med seg.
Spill derfor inn en tre-fire episoder før du går i gang med arbeidet med å bygge opp en lytterskare!
Da gjenstår det bare for oss å ønske deg lykke til i en utrolig spennende podcast-verden!
Artikkel med inspirasjon fra Lifehacker!