Hva er kryptovaluta?

Hva er kryptovaluta?

0 Shares

De siste årene har bruken av kryptovaluta økt over hele verden. Kryptovaluta er imidlertid et nokså nytt fenomen. Hvis du noen gang har spurt deg selv «Hva er kryptovaluta?», er denne artikkelen for deg. Vi vil dekke hva det er, hvorfor det er nyttig, hvordan du bruker det og hvor du kan få det – samt hvordan du handler dem.

En kjapp introduksjon

Kryptovaluta er en digital eiendel designet for å fungere som et utvekslingsmedium som bruker kryptografi for å sikre sine transaksjoner, for å kontrollere opprettelsen av ytterligere enheter og for å verifisere overføringen av eiendeler. Kryptovalutaer bruker desentralisert kontroll i motsetning til sentralisert digital valuta og sentralbanksystemer.

Den første kryptovalutaen var Bitcoin, som ble opprettet i 2009 og fortsatt er den mest kjente. Det har vært en eksplosjon i antall tilgjengelige kryptovalutaer de siste årene – ettersom det på slutten av 2017 var mer enn 1000 kryptovalutaer som ble handlet over hele verden.

Noen omtaler kryptovaluta som digital valuta eller virtuell valuta, men hva skiller den fra andre former for penger? Hovedforskjellen er at kryptovaluta ikke kontrolleres av en sentralbank eller regjering, så dette betyr at den er desentralisert (ikke kontrollert av en person eller enhet).

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Å forstå hvordan kryptovaluta fungerer kan virke skremmende. Det er mye lettere å forstå hvis du deler det ned i tre enkle trinn:

* Din kryptovaluta er lagret i en digital lommebok på datamaskinen eller mobilenheten din.

*For å sikre eiendelene dine brukes kryptografi til å signere hver transaksjon digitalt, noe som gjør det nesten umulig for hackere å stjele pengene dine fordi de mangler den private nøkkelen som gir tilgang til lommeboken din.

* Kryptovalutaoverføringer forenkles ved hjelp av blokkjedeteknologi, som registrerer transaksjoner i «blokker» som legges lineært og kronologisk til en offentlig hovedbok kalt «blokkjeden». Hver blokk inneholder en referanse til den forrige blokken, som krever at en angriper modifiserer eksisterende blokker (og alle påfølgende blokker) samtidig for at deres tyveriforsøk skal lykkes – en bragd som krever en enorm mengde datakraft og tid gitt blokkjedens størrelse og kompleksitet.

Sikkerheten styrkes ytterligere av gruvearbeidere som bruker spesialiserte datamaskiner (kalt ASIC), som løser komplekse matematiske problemer som kreves for at nye blokker med transaksjoner skal legges på toppen av eksisterende. Denne prosessen er kjent som konsensus, og bidrar til å sikre sikkerheten ved å bekrefte gyldige transaksjoner samtidig som den forhindrer at ugyldige blir permanente tillegg i blokkjedeboken.

Endelig er kryptovaluta desentralisert siden ingen enkeltperson eller institusjon har kontroll over hvordan den fungerer eller hvor mange enheter som opprettes; i stedet er denne makten fordelt på flere anonyme medlemmer av et nettsamfunn kjent som «gruvearbeidere», som utfører sikkerhetsrelaterte funksjoner i bytte mot belønninger utbetalt i nyopprettede valutaenheter fordelt hver gang en ny blokk blir lagt til kjeden gjennom konsensus mekanismer som Proof-of-Work eller Proof-of-Stake

Hvordan kjøper jeg kryptovaluta?

For å faktisk eie kryptovaluta, trenger du en digital lommebok, som f.eks. Revolut.

Appen lagrer din krypto for deg og lar deg sende og motta mynter med andre brukere. Det gir deg også tilgang til de desentraliserte applikasjonene (dapps) som kjører på blokkjeden.

Lommebok-apper er ofte målrettet av hackere som ønsker å stjele kryptografen din, så det er viktig at du holder enheten din trygg. Sett opp et sterkt passord, bruk tofaktorautentisering (2FA), og sett opp eventuelle andre sikkerhetsfunksjoner som tilbys av tjenesten.

Mange børser krever KYC-informasjon (Know Your Customer) for å bekrefte identiteten din før du gjør handler eller innskudd/uttak fra en lommebok. Dette gjøres i et forsøk på å minimere svindel, korrupsjon og hvitvasking av penger. Hvis en utveksling ikke krever dette av brukerne, vil det sannsynligvis bli ansett som en svindel.

Børser / lommebøker som Revolut fungerer som meglere for kjøp av kryptovalutaer – du setter inn fiat-valuta i dem (NOK, USD, EUR etc.), bytter den mot krypto på plattformen deres og trekker deretter bitcoin inn i din private lommebok når handelen er fullført. Noen børser er kun designet for handel med kryptovaluta, mens andre lar brukere kjøpe krypto med fiat-valuta også.

Kan jeg tjene penger på kryptovaluta?

Det er her et av nøkkelelementene i kryptovalutaer kommer inn i bildet: kjøp og salg av mynter eller tokens for profitt. Hvis du er i stand til å kjøpe en kryptovaluta billig, og deretter selge den for en høy pris, står du til å tjene penger på samme måte som daytraders kan gjøre på aksjemarkedet. Dette kan imidlertid være utrolig risikabelt.

I tillegg til en grunnleggende kjøp-og-salg-strategi, er det også mange andre måter å tjene penger på kryptovalutaer. For eksempel, hvis noen har bygget en ny digital valuta fra bunnen av, men trenger hjelp til å få den i gang, kan de tilby folk som investerer tidlig på avkastning i den nye valutaen når den kommer i gang.

En annen vanlig måte er gjennom Initial Coin Offerings (eller ICOer). Disse finner sted når eksisterende prosjekter ønsker å skaffe midler til utvikling ved å tilby investorer noen enheter av deres nye kryptovaluta på et tidlig tidspunkt. I disse tilfellene vil investorene håpe at prosjektet tar av og at de får god avkastning på investeringen.

Til slutt, mange mennesker bruker kryptovalutaer som et investeringsmiddel i seg selv – omtrent som aksjer eller aksjer i selskaper – i håp om at de vil stige i verdi over tid og gi dem fortjeneste lenger ned i linjen

Fordeler med kryptovaluta

Som en helt digital valuta eksisterer ikke kryptovaluta i fysisk form. Dette betyr at de kan byttes på nett og ikke er bundet av de samme reglene som fysiske penger. Med kryptovaluta kan du sende eller motta betaling fra hvor som helst i verden når som helst på dagen. Så lenge du har internettilgang, kan du bruke kryptovalutaen din til å foreta kjøp eller overføre penger. Kryptovaluta bruker noe som kalles blokkjedeteknologi for å holde styr på transaksjoner og forhindre dobbeltforbruk (dvs. bruke samme beløp to ganger). Alt dette skjer uten at en sentral myndighet som en bank eller regjering kontrollerer det; det er dette som gjør kryptovaluta desentralisert.

Kryptovaluta har mange fordeler fremfor tradisjonelle fiat-penger som er verdt å vurdere hvis du planlegger å bruke dem:

* Betalinger med kryptovaluta er raskere enn tradisjonelle kontanttransaksjoner siden de ikke krever godkjenning fra banker/kredittkortselskaper osv., så det er ingen ventetid for godkjenning eller verifisering

* Kryptovalutatransaksjoner er anonyme siden alt som kreves for dem er en adresse (mer om adresser nedenfor); dette betyr at kjøpene dine ikke blir sporet av andre enn deg selv

* Det er lettere å sende store mengder penger til utlandet med kryptovaluta fordi det ikke er behov for mellommenn som banker som tar høye gebyrer på toppen av dyre valutakurser; Dette betyr også at overføringer skjer mye raskere enn om noen sendte kontanter via bankoverføring

Ulemper med kryptovaluta

* Volatilitet: Mens den nylige boomen i popularitet til kryptovaluta har normalisert oppfatningen av kryptovaluta, er det viktig å merke seg at kryptovalutamarkedene fortsatt er svært volatile. Som med enhver investering er det en betydelig mengde risiko involvert.

* Vanskelig å bruke: Kryptovaluta bruker komplisert kryptografi og distribuert databehandling for å erstatte tradisjonelle valutaer. I sin nåværende tilstand vil de fleste vanlige mennesker finne denne typen teknologi vanskelig eller umulig å bruke.

* Begrenset antall kjøpmenn og leverandører: Fordi det er i et så tidlig stadium, er antallet kjøpmenn og leverandører som aksepterer kryptovaluta fortsatt begrenset. Hvis du håpet å kjøpe din Starbucks latte med din opptjente Ethereum, er du uheldig! Foreløpig i alle fall.

* Hacking og sikkerhetsproblemer: Den desentraliserte naturen til kryptovalutaer gjør dem utilgjengelige for andre enn eierne deres – noe som betyr at de er ekstremt sikre mot hackingforsøk … helt til de ikke er det. Bitcoin og andre kryptovalutaer har blitt hacket før, og tapte investorer for millioner på millioner av dollar i stjålne midler. Dette vil være et stort hinder for masseadopsjon inntil sikrere systemer er satt på plass for sikker lagring og overføring mellom kontoer.

* Reguleringsutfordringer: Kryptovalutaer er regulert på land-for-land-basis – så ingen enkelt globalt styringsorgan har fullstendig tilsyn over markedet. Dette betyr at regelverket kan variere fra land til land (eller til og med fra stat til stat), så avhengig av hvor du bor, kan kjøp eller salg av kryptovaluta være ganske vanskelig under lokale lover – hvis ikke direkte ulovlig noen steder! Men generelt sett, så lenge du kjenner til landets spesifikke lover angående kryptovaluta før du kjøper dem til deg selv eller investerer i dem som en del av en forretningsplan, bør du ha små problemer med å tilpasse deg lokale forskrifter om nødvendig.

* Ingen garanti for suksess: Det er ingen måte vi kan forutsi om kryptovalutaer vil lykkes eller mislykkes på dette tidspunktet fordi de er så nye; bare tiden vil vise hva deres endelige skjebne blir!

Oppsummering

For å oppsummere er kryptovalutaer en form for digitale penger som er laget av datakode. I likhet med andre valutaer kan de brukes som verdilager og også byttes mot varer og tjenester. Det som skiller dem er deres desentraliserte natur – de eksisterer uten behov for et banksystem eller føderal regjering for å støtte dem. Kryptovalutaer er i stedet avhengige av blokkjedeteknologi, som i hovedsak er en nettbok som bruker kryptologi for å holde journaler sikre.

Selv om ideen bak kryptovaluta kan virke komplisert til å begynne med, er den faktisk enkel: bruk kryptografi for å lage en valuta som ikke kan forfalskes samtidig som folk kan foreta sikre transaksjoner uten å betale store gebyrer som de ville gjort med kredittkort eller banker. Dette åpner for nye muligheter for handel på steder der tradisjonelle betalingsmåter ikke er tilgjengelige (eller pålitelige), for eksempel utviklingsland eller områder under politisk uro.

0 Shares