Podcast blir stadig mer populært og absolutt alle temaer og emner blir dekket og lagt ut på nett slik at alle kan høre på. Hvis du ikke har hørt på podcast tidligere er det ingen tvil: du har virkelig gått glipp av noe!
Podcaster lages på gutterommet av vennegjenger og de lages av store mediehus, og dette innebærer som sagt at utvalget er enormt og at kvaliteten varierer stort. I denne artikkelen skal vi fortløpende legge ut de beste anbefalte podcastene som finnes der ute i den store jungelen, og er er det mange godbiter å finne.
Vi har i stor grad konsentert oss om det eventyrlige, overnaturlige og spennende når vi har valgt ut våre podcaster, og det blir rett og slett en god del science fiction og annet spennende. Som det sies: en god podcast er som TV for ørene dine!
Verdens beste anbefalte podcaster
Som sagt har vi konsentrert oss om gode og spennende historier, og slike podcaster finnes det mange av. Vi har utelukkende valgt ut engelskspråklige podcaster, og grunnen til det er av vi rett og slett synes de er hakket hvassere enn de norske. Du får derfor også muligheten til å oppgradere engelskkunnskapene dine, men du kan ta det helt med ro: det er ikke vanskelig teknisk språk det er snakk om – det dreier seg nemlig kun om meget gode historier!
1. TANIS
Lydskrekk-geniene ved Pacific Northwest Studios og Minnow Beats Whale har i denne podcasten laget noe som er meget spesielt. Showet heter TANIS og utvider universet som en annen fantastisk podcast, The Black Tapes, befinner seg i og skyller en ny bølge av merkelig og underlig fiksjon inn over lydlandskapet på internett.
TANIS er rett og slett radiodramaet som H.P. Lovecraft aldri laget! Hvis The Black Tapes er X-Files for ørene dine, så er TANIS Call of Cthulu! TANIS er en fiktiv etterforskning av en eldgammel og udefinerbar myte som går under navnet Tanis, og podcasten følger en produsent i PNWS (Pacific North West Stories), Nic Silver, som ser nærmere på saken. Han dukker ned i savnede sider i historien og beveger seg inn i obskure korridorer av det såkalte dark web.
Hans etterforskning forener ham med en anonym hacker som går under navnet Meerkatnip, og mens arbeidet pågår kommer Silver i kontakt med en nærmest ondskapsfull makt som tidlig i serien er ukjent og uten ansikt.
Selve fortellingen i TANIS er mer fokusert enn den vi opplever i The Black Tapes. Mens den sistnevnte podcasten dreier seg om nye fenomener for hver uke, dykker Nic Silver dypere og dypere ned i materien i mysteriet om Tanis. Mye av showet omhandler behandling av gamle tekster og gamle intervjuer, revisjonistisk historie, en science fiction-historie fra et gammelt blad og mer til – til sammen sørger dette for at Tanis får en slags substans og atmosfære som ikke helt lar seg definiere. Kombinerer man denne godt utførte historiske revisjonismen med litt god gammeldags skrekk – som for eksempel et ritual man kan gjennomføre i en heis for å få tilgang til en annen dimensjon, eller en hytte i skogen med merkelige evner – så ender man opp med en genuint skummmel og merkelig historie, og en fantastisk god podcast!
Navnet ‘Tanis’ er rett og slett en av mange merkelapper som har kommet til Silver og hans profesjonelle besettelse for å finne ut av myten som visstnok skal ha eksistert i tusenvis av år. Noen ganger er det et sted mens Tanis andre ganger kan være en sinnstilstand. Det er imidlertid én ting som gjelder: man kan kun forstå Tanis gjennom mennesker som er besatt av det. Det bevere seg og endrer seg, det inspirerer, og med dette bygger Tanis også opp en følgesskare.
Mens Nic følger opp ledetråder, forsker og etterforsker, intervjuer mennesker og kobler sammen prikkene, begynner Tanis å få en atmosfærisk substans. Vi kjenner Tanis gjennom ham. Det er nettopp derfor det blir så spennende når noe uunngåelig strekker seg tilbake fra alle de anektdotiske bevisene og historiske hintene.
Skrekktradisjonen som vi kjenner fra blant andre Lovecraft er i stor grad bygd på konseptet om at det finnes en alternativ historie bygget på ukjente deler fra fortiden. Merkelig og fiktive historier som dette kan derfor fort bli for tørre og voldsomme. Hvis verdenshendelser som vi tar for gitt blir helt annerledes i en historie enn i det virkelige liv, kan det bli vanskelig å forholde seg til for lytteren – med mindre det følger en stor og lang forklaring på det hele. Heldigvis styrer TANIS unna denne fellen, og vi opplever heller at de har det litt moro i de segmentene hvor det er forskning involvert.
I podcasten er det flere stedet hvor Nic Silver har andre gjester som leser tekster eller som forteller om sine opplevelser, og dette gir en god og dramatisk effekt.
TANIS er en merkelig historie som er meget godt fortalt! Tonaliteten skiller seg fra søsterpodcasten, The Black Tapes, og Nic Silvers podcaster har én likhet med hverandre: det føles så virkelig som man selv vil at det skal gjøre!
Konspirasjonen som ligger i bunnen av showet er mer interessant enn den kjedelige virkeligheten, og den enormt gode presentasjonen er så dyktig gjennomført at man som førstegangslytter faktisk kan forveksle det med journalisme.
Tanis kan for min del gjerne være en udefinerbar enhet i tid og rom, men TANIS er et sted hvor jeg virkelig kunne tenkt meg å leve!
Lytt selv – etter noen minutter vil du lure på om dette er virkelig eller ikke! Pass deg for Eld Fenn – den kan gi deg mareritt…
Lytt til første episode under.
The Black Tapes
Enten liker man mysterer eller så liker man det ikke, og hvis man er en fan av fiktive, mystiske og spennende historier så er The Black Tapes midt i blinken! Denne podcasten består av tre sesonger og er en av mine absolutte favoritter, og som sagt er dette en slags mysterie/thriller dokudrama som ble påbegynt i 2015. Podcasten er produsert av Pacific Northwest Stories og Minnow Beats Whale.
Podcasten utspiller seg, som du kanskje allerede har gjettet, i det området av USA som omtales som Pacific Northwest. Vi følger podcastens vert, Alex Reagan, mens hun slår seg på lag med en ekspert innenfor det paranormale, Dr. Richard Strand, og deres etterforskning av rapporter om spøkelser, tilbedelse av demoner og andre paranormale hendelser. Nye saker innrapporteres til Strand-instituttet, og dette er en ideell organisasjon som ble startet av Dr. Strand etter at hans kone på mystisk vis forsvant. Podcasten har fått navnet sitt fra en hylle med svarte VHS-kassetter som viser paranormale hendelser som Dr. Strand aldri har klart å avkrefte – noe som er hans spesialitet.
The Black Tapes har et ganske tungt plott og en utvikling i forholdet mellom karakterene. Det er vel dog ingen tvil om at podcasten spiller mye på X-Files, og da med Strand i rollen som Scully, mens Reagan er inspirert av Mulder og som er ute etter å finne sannheten bak Strand mystiske fortid og videokassettene hans. Karakterene Nic Silver, som er Reagans kollega, og Meerkatnip (hackeren vi nevnte i omtalen av Tanis) dukker også opp jevnlig i serien.
Selv om det er mye merkelig som foregår i serien er det allikevel sjelden at noen av sakene som Strand og Reagen etterforsker ender slik som du hadde trodd.
Dette er den type podcast som du lytter til om du ønsker svaret på dine spørsmål servert på et sølvfat. Selv om hver av sesongene har sitt individuelle preg, vil Reagans og Strand oppdagelser gjennom seriens livsløp bygge seg opp til en finale av apokalyptiske proporsjoner.
PNS og MBW har jobbet hardt med å gjøre The Black Tapes så realistisk som mulig. Litt morsomt var det at da podcasten pågikk så ble det aldri sluppet noen offisielle navn på noen av skuespillerne, og det ble heller ikke innrømt at podcastens innhold var fiktivt. Fotoene som brukes på podcastens offisielle side og litt resarch på nettet avslører imidlertid at Lori Henry har rollen som Alex Reagan, Cristian Sloan i rollen som Richard Strand, Terry Miles som Nic Silver og Cristine Kofsky i rollen som Meerkatnip.
The Black Tapes, og søsterpodcasten Tanis (som har Nic Silver og Meerkatnip i mer prominente roller) er produsert av Terry Miles og Paul Bae.
Denne podcasten kan jeg godt anbefale for alle, enten du liker realistiske og faktabaserte podcaster eller noe som bikker litt mer over i fantasi-verdenen.
Her får du første episode av The Black Tapes! A Tale of Two Tapes – del 1
Alice Isn’t Dead
Alice Isn’t Dead er en podcast fra en av skaperne av Welcome to Night Vale, og denne podcasten er like skummel og like fantastisk god og omhandler leting, finning og eventyr langs ferden. Alice Isn’t Dead er en av de aller beste podcastene som finnes der ute, og her snakker vi om en historie som er både sandete og mørk.
Keisha (stemme av Jasika Nicole) har lenge trodd at Alice, hennes kone, er død, men hun har akkurat oppdaget det motsatte. Hun lar seg ikke stoppe av noe i letingen etter sin kone. Keisa jobber som lastebilsjåfør og har derfor muligheten til å lete over nærmest hele landet, men det er bare ett problem: den gule mannen som følger etter henne.
Det var med en tilfeldighet at jeg oppdaget Alice Isn’t Dead, og episodene flyr forbi i en bemerkelsesverdig hastighet. Fortellerevnen fra de som jobber i Night Vale Presents er nesten uten sidestykke når det kommer til audiodramaer, og historien er meget godt utført. Hver episode etterlater seg nok spørsmål til å lokke lytteren tilbake, men løser nok mange problemer til at man som lytter blir tilfredsstilt. Sesongfinalene føles nærmest litt manglende helt frem til omtrent det siste minuttet, og da skjer det som regel meget skumle ting.
Podcasten består av tre sesonger og hvis du liker å sluke podcaster i høy hastighet er dette et perfekt valg for deg. Uansett: episodene er vanskelige å glemme, så man trenger ikke å lytte gjennom en hel sesong på én gang.
Alice Isn’t Dead benytter seg også av musikk fra Disparition, som også laget temasangen til Welcome to Night Vale. Disparition er sanne mestere i å lage musikk til podcast, og bare det å lytte til ett av deres albumer drar deg med inn i podcast-verdenen!
Det er en grunn til at Alice Isn’t Dead ligger høyt oppe på de fleste podcast-kåringene, og når sant skal sies så var denne podcasten en av de første showene som gjorde at jeg ble forelsket i podcaster! Jeg var i utgangspunktet skeptisk til hele podcast-greia, men etter å ha hørt Alice Isn’t Dead ble jeg frelst – men samtidig tenkte jeg at det neppe skal være mulig å lage podcaster som er like god som denne. Jeg tok feil der også.
Alice Isn’t Dead leverer varene og hever faktisk standarden for Night Vale Presents. Det er bare å følge med på denne gjengen og se hva de leverer videre.
Utover dette kan det være verdt å nevnte at Alice Isn’t Dead består av 23 episoder, og dette inkluderer også bonusepisoder. Episodene varer i mellom 20-40 minutter, og showet har en undertone av gru. Man skal også være klar over at det forekommer endel voldelige episoder som beskrives på en svært ærlig og brutal måte – men dette blir man advart om i begynnelsen av de aktuelle episodene.
Lytt til første episode under!
RABBITS
Rabbits, eller RABBITS som den egentlig heter, er atter en herlig podcast fra gjengen i Pacific Northwest Stories. Første sesong er fullført og består av 10 episoder, og hvis du er en fan av konspirasjonsteorier er dette virkelig en godbit for deg!
Rabbits er et eldgammels spill som nå har beveget seg over til internett. Når Carly Parkers venn, Yumiko, forsvinner mens hun spiller, oppdager Carly at det ligger et dypt mysterium bak. Rabbits har lurt folk i århundrer med et løfte om en noe uklar premie om spillerne skulle seire i spillet. Spillet befinner seg i en moderne nerd-setting og er derfor relevant, og i tillegg lurer det folk med nesten daglig.
Det virkelige spørsmålet er derfor: R U playing?
Rabbits kom ut i 2017 og ble en umiddelbar suksess, og podcasten holder i aller høyeste grad mål den dag i dag. Podcasten inneholder like mye intriger som andre podcaster fra PNWS, men står godt på egne bein. Håpløsheten og frykten lytterne får kjenne på under Carlys jakt på Yumiko føles veldig ekte. Manuset er godt skrevet og er virkelig komplett, og lytteren er nærmest nødt til å tro på begivenhetene. Lytter du til denne podcasten er sjansen stor for at du vil lete på nettet etter et slikt spill!
Enkelte episoder kan inneholder en god del data-preik, men ikke like mye som tidligere show fra PNWS. Det er tydelig at produsentene lærer hva som fungerer og hva som ikke fungerer for hvert nye show. Rabbits er derfor et meget bra alternativ for deg som ønsker litt grøss og spenning!
Skuespillerne bak stemmene gjør en spesielt god jobb, og selv om sluttprodukter er skikkelig polert er Carlys følelser rå og ufortynnede og er med på å dra med seg lytteren inn i showet.
Hvis du ikke liker formatet på podcastene til PNWS vil du nok sannsynligvis ikke like denne heller. Hvis du derimot er en fan av disse showene er dette en riktig innertier for deg. For nye lyttere så er denne podcasten en fabelaktig introduksjon for å forstå hva PNWS har gjort for podcasting-samfunnet, og for å forstå hvorfor showene deres er så populære!
Rabbits består som sagt av 10 episoder, og disse er omlag èn time lang – noe som betyr at man virkelig får valuta for tiden man bruker på å lytte! Som andre podcaster fra PNWS har også Rabbits en ganske tung overtone og er muligens ikke helt passende for yngre lyttere.
Fans av TANIS vil virkelig elske RABBITS!
Lytt til første episode av RABBITS her!
Vi legger ut flere anbefalinger fortløpende!