Avhengig av sosiale medier – hva kan jeg gjøre

Avhengig av sosiale medier hjelp

Sosiale medier har utvilsomt kommet for å bli, men for mange kan det hele ta litt overhånd. Føler du at du er avhengig av sosiale medier, eller er du usikker på om du er det?

Dette skal vi snakke mer om i denne artikkelen, og det er faktisk seks enkle spørsmål du kan spørre deg selv for å finne ut om sosiale medier tar en for stor rolle i hverdagen din og at det har skapt en avhengighet.

Seks enkle spørsmål

Som sagt: sosiale medier kan bli altoppslukende for mange, og med både Twitter, Instagram, Facebook og mange flere aktører kan det en for omfattende bruk skape en avhengighet.

Under finner du seks spørsmål du kan svare på og som vil gi deg en pekepinn på om du er avhengig av sosiale medier eller ikke:

1. Bruker du mye tid, når du ikke er på nett, på å tenke på sosiale medier eller planlegger å bruke sosiale medier?

2. Føler du en trang til å bruke sosiale medier mer og mer over tid?

3. Bruker du sosiale medier for å glemme dine personlige problemer?

4. Prøve du ofte å redusere bruken av sosiale medier uten å lykkes?

5. Blir du rastløs eller urolig hvis du ikke kan bruke sosiale medier?

6. Bruker du sosiale medier så mye at det har en negativ innvirkning på din jobb, forholdet ditt eller studiene dine?

Hvis du svarte ‘ja’ på noen av disse spørsmålene er du trolig en nokså standard sedvanlig bruker av sosiale medier. Som de fleste av oss kunne du nok hatt godt av en ‘digital avrusning’, og dette er en strategi som tvinger deg til å redusere mengden tid du bruker på sosiale medier. Dette kan man oppnå gjennom noen få enklte trinn som f.eks. å slå av lyden på telefonen din og kun tillate deg selv å sjekke telefonen én gang i timen. I tillegg kan du ha perioder på dagen hvor du ikke har noe skjermtid – kanskje noen timer.

Hvis du derimot svarte ‘ja’ på de fleste eller alle disse spørsmålene kan du ha eller er på tur til å utvikle en faktisk avhengighet av å bruke sosiale medier.

Sosiale medier avhengig mennesker
Ser dette kjent ut? Sosiale medier er i ferd med å spise opp livene våre, og hvis du er avhengig kan du være trygg på at du langt i fra er alene. Foto: PxHere.com

Hva kan du selv gjøre?

Avhengighet skal man slett ikke spøke med, men det er noen ting som du selv kan gjøre for å prøve å komme ut av den uheldige syklusen. Under finner du fem råd som kan hjelpe deg på veien, og som kan gjøre at du bruker mindre tid foran skjermen.

1. Finn ut hvorfor du er avhengig av sosiale medier

Spør deg selv: Hvorfor åpner du i det hele tatt Instagram og Facebook?

Hvis svaret ditt er ‘ingen grunn, jeg liker bare å scrolle gjennom Instagram-feeden min’, så ta en nærmere kikk på motivet ditt. Kjeder du deg på jobb, er du stresset, føler du deg frakbolet verden på utsiden eller er du bare overveldet?

Det første skrittet er å identifisere kjernen til behovet, eller dét som trigger impulsen til å sjekke telefonen.

2. Sørg for at det ikke er så lett å ‘klø på såret’.

Det andre skrittet er å implementere tre-fire taktikker som sørger for at du kan holde de sosiale mediene på en armlengdes avstand. Dette kan inkludere å slette sosiale media-apper fra telefonen, holde telefonen ute av soverommet, sette telefonen på ‘ikke forstyrr’ eller slå av varsler på telefonen.

Husk at noen av de skarpeste hjernene i verden har dedikert livene sine til å gjøre sosiale medier mer avhengighetsskapende. Du er nærmest nødt til å bli aggressiv for å vinne fokuset ditt tilbake.

3. Finn alternative måter å respondere på kløen på

Det tredje trinnet er å erstatte den negative rutinen som går på å sjekke sosiale medier med en ny rutine.

Hvis triggeren ‘jeg kjeder meg’ eller ‘jeg er stresset’ vil fortsatt være der. Du kan dog erstatte responsen til disse triggerne med noe positivt og produktivt. For eksempel kan du fortelle deg selv følgende: ‘Hvis jeg kjeder meg på jobb skal jeg ta en spasertur rundt huset eller arbeidsplassen’. Eller: ‘Når jeg er stresset skal jeg gjennomføre en tre-minutters pusteøvelse.

Når du trener hjernen din til å respondere på disse triggerne vil kløen etter hvert forsvinne.

4. Implementer flere lag med ansvarlighet

Det fjerde trinnet er å repetere de nye vanene på nytt og på nytt. Det er vanligvis her personer faller gjennom, og grunnen til det er at selvdisiplin-muskelen må være utrolig sterk for å klare denne jobben.

Selvdisiplin blir imidlertid mye enkelere når du ikke er alene. ‘Outsource’ disiplinen din gjennom å få hjelp av en venn eller en noen andre som kan holde deg på matta.

5. Belønning, belønning og atter belønning!

Det femte trinnet er å trene hjernen din på at den nye rutinen er noe bra gjennom å belønne deg selv for vel gjennomført jobb. Dette kan du gjøre helt frem til den nye vanen er sterk nok til at det går av seg selv.

Å skaffe seg nye vaner bør ikke føles som tortur. For å være sikker på at de nye vanene holder er det viktig å inkorporere en positiv belønning i prosessen – selv om du ikke føler at du fortjener det. Hvis du for eksempel jobber uten å være innom sosiale medier kan du gi deg selv en 10 minutters pause til å gjøre det du vil. Hvis du klarer deg gjennom hele dagen uten sosiale medier kan du gi deg selv en personlig time med sosiale medier på kvelden som belønning.

Den beste nye vanen du skaper er den som frigjør deg fra lenkene av distraksjoner og misbrukt tid.

Slå deg sammen med den raskt-voksende gruppen av mennesker som står i mot tidevannsbølgen bestående av sosiale medier og kos deg med din nyvunnede frihet!